Google dogovorio suradnju s Magic Leapom, vraćaju li se pametne naočale Glass?

Magic Leap je u većinskom vlasništvu fonda Public Investment iz Saudijske Arabije. Kod Googlea im je posebno zanimljiva mogućnost korištenja umjetne inteligencije.

Mreža nedjelja, 2. lipnja 2024. u 07:10
📷 Quang Tri Nguyen (Unsplash)
Quang Tri Nguyen (Unsplash)

Google i startup za proširenu stvarnost Magic Leap sklopili su strateško tehnološko partnerstvo kako bi izgradili imerzivna iskustva koja spajaju fizički i digitalni svijet.

Namjeravaju kombinirati stručnost Magic Leapa u optici i proizvodnji uređaja s Googleovim tehnološkim platformama.

Iako štura, najava daje naslutiti kako bi se Google mogao vratiti na tržište tehnologija proširene i virtualne stvarnosti, koje je do sada u velikoj mjeri ustupao konkurentima kao što su Meta Platforms i Apple.

Magic Leap je u većinskom vlasništvu fonda Public Investment iz Saudijske Arabije. Google također drži udio.

Povratak predvodnika?

Taj je startup bio među pionirima na području konzola za AR, ali su se mučili pronaći svoju tržišnu nišu. Nedavno su počeli istraživati mogućnosti licenciranja svoje tehnologije i proizvodnje komponenti za druge.

Kod Googlea im je posebno zanimljiva mogućnost korištenja umjetne inteligencije, poput primjerice nedavno predstavljenog projekta Astra.

Google također surađuje sa Samsung Electronicsom od početka prošle godine na razvoju tehnologija mješovite stvarnosti. To ne bi trebalo imati utjecaja na dogovor s Magic Leapom.

Prije više od deset godina Google je bio jedan od predvodnika u segmentu proizvoda za proširenu i virtualnu stvarnost s pametnim naočalama Glass. 

Ali, tržište ih nije široko prihvatilo, ponajviše zbog nezgrapnog dizajna i problema sa zaštitom privatnosti, pa se Google povukao 2015. 

Prije dvije godine pokušali su ponovno s novim setom naočala, koje su trebale prikazivati ​​prijevode razgovora u stvarnom vremenu na engleskom, mandarinskom, španjolskom i američkom znakovnom jeziku.

No, u siječnju ove godine val otkaza u Googleu zahvatio je i većinu tima koji se bavio time.