X neće obučavati Groka na svim podacima korisnika iz Europske unije

U X-u tvrde kako podaci prikupljeni od korisnika iz Unije između 7. svibnja i 1. kolovoza neće biti korišteni dok sud ne odluči o postupku po nalogu irske regulatorne agencije.

Mreža srijeda, 21. kolovoza 2024. u 07:10
📷 Kelly Sikkema (Usplash)
Kelly Sikkema (Usplash)

Društvena mreža X za sada neće trenirati svoje sustave umjetne inteligencije koristeći osobne podatke prikupljene od korisnika iz Europske unije prije nego što su imali mogućnost povući svoj pristanak.

Irska agencija Data Protection Commission (DPC), vodeći regulator Unije za većinu vodećih internetskih tvrtki, zatražila je nalog od suda za obustavljanje ili ograničavanje X-a u obradi podataka korisnika u svrhu razvoja, obuke ili usavršavanje sustava umjetne inteligencije.

Tvrtka u vlasništvu Elona Muska istaknula je kako svim korisnicima omogućuje odluku mogu li njihove javne objave biti korištene za obuku robota za brbljanje Groka. Kako bi to učinili, korisnici moraju označiti odgovarajuću kućicu u svojim postavkama privatnosti.

Međutim, sutkinja Leonie Reynolds smatra kako je jasno da je X počeo obrađivati ​​podatke korisnika iz Unije za obuku sustava umjetne inteligencije 7. svibnja i ponudio opciju isključivanja tek od 16. srpnja. Značajka također nije u početku bila dostupna svim korisnicima.

U X-u tvrde kako podaci prikupljeni od korisnika iz Unije između 7. svibnja i 1. kolovoza neće biti korišteni dok sud ne odluči o postupku po nalogu DPC-a.

Odvjetnici X-a trebaju podnijeti prigovor protiv naloga za suspenziju do 4. rujna.

Meta Platforms u lipnju je odlučila zasad ne lansirati svoje modele umjetne inteligencije Meta AI u Europi nakon što je DPC zatražio odgodu.

Google je također pristao odgoditi i unijeti promjene u svoj Gemini AI chatbot ranije ove godine nakon konzultacija s irskim regulatorom.