Umjetnu inteligenciju treba držati na oku, kaže Europska središnja banka

Moguće je kako će biti potrebno razmotriti regulatorne inicijative ako postanu očite tržišne manjkavosti koje se ne može riješiti trenutnim bonitetnim okvirom.

Mreža srijeda, 22. svibnja 2024. u 11:05
📷 Charlotte Venema (Unsplash)
Charlotte Venema (Unsplash)

Upotreba umjetne inteligencije u financijama još je u povojima, ali je treba nadzirati i po mogućnosti regulirati kako bi se spriječila šteta potrošačima i osiguralo ispravno funkcioniranje tržišta, ocijenila je Europska središnja banka (ECB).

Dodali su kako su uočili niz prilika u upotrebi generativne umjetne inteligencije u poslovanju banaka i drugih financijskih institucija, poput vrhunske obrade informacija, učinkovitije korisničke usluge i veće sposobnosti uočavanja kibernetičkih prijetnji.

Ali, ne treba smesti s uma ni rizike, poput mentaliteta krda, pretjerano oslanjanje na ograničeni broj pružatelja usluga i sofisticiranije kibernetičke napade.

"Stoga implementaciju umjetne inteligencije u cijelom financijskom sustavu treba pomno pratiti kako se tehnologija razvija", navodi ECB u članku objavljenom u sklopu svoje redovite revizije financijske stabilnosti.

Moguće je kako će biti potrebno razmotriti regulatorne inicijative ako postanu očite tržišne manjkavosti koje se ne može riješiti trenutnim bonitetnim okvirom.

Europska unija formulirala je prva svjetska pravila o umjetnoj inteligenciji, kojima namjerava prisiliti sustave umjetne inteligencije opće namjene i visokorizične sustave na usklađivanje s posebnim obvezama transparentnosti i zakonima Unije o autorskim pravima.

Prema procjeni ECB-a, usvajanje takvih sustava u europskim financijskim tvrtkama je u ranim fazama. Moguće je kako će općenito biti sporije u usvajanju generativne umjetne inteligencije, kako zbog već navedenih, tako i zbog reputacijskih rizika.