Stigla je nova verzija velikog jezičnog modela za Facebook, Instagram i WhatsApp

Modeli će biti integrirani u virtualnog pomoćnika Meta AI, kojeg tvrtka predstavlja kao najsofisticiranijeg od svojih besplatnih modela.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 22. travnja 2024. u 06:10
📷 Bastian Riccardi (Unsplash)
Bastian Riccardi (Unsplash)

Meta Platforms objavila je rane verzije svog najnovijeg velikog jezičnog modela, Llama 3, i generatora slika koji ažurira slike u stvarnom vremenu dok korisnici tipkaju upite.

Modeli će biti integrirani u virtualnog pomoćnika Meta AI, kojeg tvrtka predstavlja kao najsofisticiranijeg od svojih besplatnih modela. 

Bit će istaknutiji u sklopu Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Messengera, a dobit će i novu samostalnu web stranicu kako bi se uhvatio u koštac s ChatGPT-jem tvrtke Open AI.

Div društvenih mreža opremio je Llamu 3 novim mogućnostima računalnog kodiranja i ovaj mu je put ubacio slike kao i tekst, iako će za sada model ispisivati samo tekst.

Europa tek treba doći na red

Naprednije razmišljanje, poput mogućnosti izrade dužih planova u više koraka, uslijedit će u sljedećim inačicama. 

Verzije planirane za izdavanje u nadolazećim mjesecima također će biti sposobne za "multimodalnost", što znači kako će moći generirati i tekst i slike.
Uključivanje slika u obuku Llame 3 poboljšalo nadogradnje koje se ove godine pojavljuje na pametnim naočalama Ray-Ban Meta, omogućujući identifikaciju predmeta koje je nositelj vidio i odgovoriti na pitanja o njima.

Meta je također najavila novo partnerstvo s tvrtkom Alphabet za uključivanje rezultata pretraživanja u stvarnom vremenu u odgovore pomoćnika, nadopunjavajući postojeći dogovor s Microsoftovim Bingom.

Meta AI će biti proširen na više od desetak tržišta izvan SAD-a, uključujući Australiju, Kanadu, Singapur, Nigeriju i Pakistan. 

Europa, gdje su pravila o zaštiti privatnosti stroža, tek treba doći na red. 

Najveću verziju Llame 3 trenutno uvježbavaju s 400 milijardi parametara i već postiže 85 MMLU-a (Massive Multitask Language Understanding), navodeći metriku koja se koristi za prenošenje snage i kvalitete izvedbe  modela umjetne inteligencije. 

Dvije manje verzije koje sada izlaze imaju osam milijardi parametara i 70 milijardi parametara, a potonja je postigla oko 82 MMLU.