SAD ima najviše posjeta AI alatima, Europa zaostaje

Od rujna 2022. do kolovoza 2023. godine SAD su generirale 5,5 milijardi posjeta alatima umjetne inteligencije (artificial intelligence, AI), odnosno 22,62% globalnog prometa, navodi WriterBuddy

Gorden Knezović utorak, 6. veljače 2024. u 13:55
📷 pexels
pexels

Premda SAD ima mnogo manje stanovništva od Kine i Indije, vodeće su globalno tehnološko tržište čija je vrijednost preko 1,8 bilijuna američkih dolara.

SAD daleko ispred

Iza SAD prema broju posjeta alatima umjetne inteligencije u promatranom razdoblju je Indija s 2,1 milijardu posjeta, odnosno 8,52% globalnog prometa. Indija je također veliko tehnološko tržište s 1,4 milijarde stanovnika te najveći izvoznik IT i BPO usluga na globalnoj razini.  

Nakon Indije slijede Indonezija, Filipini i Brazil. Sve te tri nacije imaju vrlo slične razine interesa za alate umjetne inteligencije, generirajući od 1,3 do 1,4 milijarde posjeta tijekom promatranog razdoblja.. 

📷 WriterBuddy
WriterBuddy

Iza Indije, Indonezija i Filipini vodeće su azijske zemlje po interesu za AI alate, što se može objasniti njihovim velikim brojem stanovnika te dinamičnim digitalnim gospodarstvima kao i interesa za digitalni svijet njihovih mladih koji čine veći dio stanovništva..

Brazil zauzima vodeću poziciju u Južnoj Americi. Generirao je skoro dvostruko veću količinu prometa od sljedećih u globalnom nizu nacionalnih prometa u AI industriji, Velike Britanije, Japana i Njemačke. 

📷 WriterBuddy
WriterBuddy

Kina tek 47.

Posebna je zanimljivost, odnosno iznenađenje da Kina, prema druga najmnogoljudnija zemlja svijeta s 1,4 milijarde stanovnika, nije po prometu u AI industriji, to jest posjetama njihovih stanovnika AI alatima ni među 20 prvih zemalja.  Naime, Kina je prema posjetama njenih stanovnika globalno 50 najpopularnijih AI alata tek na 47. mjestu. Iznenađenje je nešto manje ako se zna da je kinesko stanovništvo strogo usmjeravano na domaće aplikacije, naime kineski tehnološki divovi razvijaju vlastite alate za umjetnu inteligenciju na materinjem jeziku što je sukladno političkom usmjerenju Kine čija vlast regulira umjetnu inteligenciju kao što regulira i druge djelatnosti u zemlji. 

📷 WriterBuddy
WriterBuddy

Zaostajanje Europe

Podaci ukazuju da Europa, zajedno s Australijom i Kanadom, zaostaje u ulaganjima i usvajanju umjetne inteligencije. Sve zemlje EU zajedno ostvarile su 3,9 milijardi prometa, što čini 16,21% ukupnog prometa AI industrije. Većina vrhunskih AI tvrtki sa sjedištem je u SAD-u, s manjinom u Aziji.

Kao jedan o mogućih razloga slabijeg europskog prometa u AI industriji
neki nalaze i u europskoj regulativi, budući da je EU već uspostavio svoj prvi zakon o regulaciji umjetne inteligencije. Nedavna studija čak sugerira da mnogi postojeći modeli umjetne inteligencije nisu u skladu s regulativom EU-a o umjetnoj inteligenciji. Ipak Europljani stalno povećavaju svoje posjete AI alatima.

📷 WriterBuddy
WriterBuddy