Nakon Interneta, AI donosi najveću promjena na tržištu računala

Računala s umjetnom inteligencijom imaju uzlazni rast isporuka koje su se sekvencionalno udvostručile unatoč niskom jednoznamenkastom rastu na širem tržištu osobnih računala

Gorden Knezović utorak, 22. listopada 2024. u 11:45
📷 needpix
needpix

Još snažniji rast očekuje se u ostatku godine jer Intel i AMD imaju konkurentske čipove za Qualcommovu Snapdragon X liniju. Projekcije za rast tržišta računala ove godine su niska, Canalys procjenjuje rast od 3,4%, Counterpoint Research predviđa rast od 3,1%, a IDC rast od 3%.

Velika promjena

Proizvođači čipova Qualcomm, Intel i AMD rade na tome da računala s AI-om dovedu u mainstream, isporučujući moćne neuralne procesorske jedinice (neural processor unit, NPU) na osobna računala za AI operacije. Računala s umjetnom inteligencijom nisu samo za potrošačko tržište, već će ih kupovati i poduzeća koji žele nadograditi računala svojih zaposlenika. Budući da je ovo jedan od najvećih ciklusa nadogradnje u povijesti osobnog računala, konkurencija je sve veća.

Intel vjeruje da računalo s umjetnom inteligencijom "obećava da će biti veliko poboljšanje za svakodnevnu upotrebu računala", budući da "predstavlja temeljnu promjenu u načinu rada računala". Rukovoditelji Lenova vjeruju da "AI omogućuje personalizirano korisničko iskustvo koje će, nakon što se usvoji, dovesti do značajnog povećanja produktivnosti i potaknuti veću inovativnost i kreativnost." AMD-ovi rukovoditelji objasnili su da "vide AI kao najveću točku preokreta u PC-u od Interneta sa sposobnošću da isporuče neviđenu produktivnost i dobitke upotrebljivosti." Izvršni direktor Qualcomma rekao je da vjeruje da je računalo s umjetnom inteligencijom "jednako značajno kao Windows 95. Mijenja iskustvo, pruža revolucionarne mogućnosti umjetne inteligencije, iz temelja mijenja način na koji komuniciramo s našim računalima."

grafikon predviđanja isporuka osobnih računala s AI-om od 2024. do 2028. godine, s odvojenim projekcijama analitičkih tvrtki
grafikon predviđanja isporuka osobnih računala s AI-om od 2024. do 2028. godine, s odvojenim projekcijama analitičkih tvrtki

AI ekosustav

Očekuje se da će osobna računala s umjetnom inteligencijom započeti novi val umjetne inteligencije koji će biti poduprt povećanom produktivnošću. Putanja umjetne inteligencije povećat će se kada više ljudi bude moglo pristupiti aplikacijama koje pokreće AI, što će zauzvrat pomoći razvojnim programerima umjetne inteligencije da izgrade veće ekosustave. Postojeća računala još nisu dovoljno snažna ili učinkovita da bi pokrenula AI na rubu, no računala koja dolaze s NPU-ovima premašit će 40 trilijuna operacija u sekundi (TOPS), a to će dovesti do poboljšanja performansi potrebnih za AI na uređaju stvarnost za milijune potrošača i poduzeća.

Snažan rast prodaje računala s  AI-jem će se povećati kada više korisnika bude moglo pristupiti aplikacijama koje pokreće AI, što će zauzvrat pomoći razvojnim programerima AI-ja da izgrade veći ekosustav. Još uvijek postoji veliko usko grlo za AI aplikacije gdje klijentski uređaji nisu dovoljno snažni ili energetski učinkoviti da iskoriste mogućnosti AI-ja.

📷 wikimedia
wikimedia

NPU-ovi sve jeftiniji i bolji

Konkurencija u računalima s umjetnom inteligencijom brzo se pojačava. Qualcomm se s novim Snapdragon čipom kreće nizvodno na tržište od 700 dolara i niže. Konkurenti koji se temelje na x-86, Intel i AMD, vide prilike za rast u slijedećem vremenu, a Intel predviđa porast isporuka CPU-a nakon lansiranja svojih Core Ultra 200V (Lunar Lake) čipova.

Nvidia i AMD navodno dogovaraju snažne CPU-ove temeljene na Armu kako bi se suprotstavili Qualcommu nakon isteka ugovora o ekskluzivnosti Arma krajem 2024. godine. Apple također planira osvježiti Mac s M4 ili do kraja ove godine ili početkom 2025. godine.

Proizvođači čipova natječu se u performansama NPU-a, uz učinkovitost.  Qualcommov Snapdragon X NPU nudi 45 TOPS AI performansi, dok izvršni direktor Cristiano Amon “tvrdi da je performansa po vatu 2,6 puta bolja od AMD-a i 5,4 puta bolja od Intelovih Core Ultra 7 čipova.”

Intelov Lunar Lake čip nudi do 48 TOPS na NPU-u, a Intel tvrdi “1.4x AI performanse u odnosu na Snapdragon X Elite koji pokreće alat Stable Diffusion u GIMP dodatku; brža ukupna izvedba jezgre u odnosu na Ryzen i Qualcomm konkurenciju; i 1,5x poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju u performansama integriranog GPU-a.”

AMD-ovi čipovi serije Ryzen AI 300 (Strix Point i Strix Halo) nude do 50 TOPS performansi od NPU-a, najviše na tržištu dosad.

Appleov M4 čip nudi do 38 TOPS performansi na NPU-u, s tim da je čip izvorno postavljen na liniju iPada, a šuška se da će se Mac osvježiti za ovu ili sljedeću godinu.

Nvidia još nema NPU konkurenta, jer vjeruje da njezini GeForce RTX GPU-ovi nude znatno viši TOPS i više AI performansi, ispunjavajući račun za AI računala. Međutim, Nvidia i MediaTek navodno rade na Arm-baziranom AI PC čipu za lansiranje 2025. nakon isteka Qualcommovog ugovora o ekskluzivnosti.

Snažan rast udjela

Računala s umjetnom inteligencijom bila su dominantan pokretač rasta uzastopno, popevši se s približno 7% udjela u prvom tromjesečju ove godine (Q1 2024) na 14% udjela isporuka u drugom tromjesečju (Q2 2024). Na jediničnoj osnovi, isporuke osobnih računala s umjetnom inteligencijom skočile su za 120% na godišnjoj razini, s 4,0 milijuna u Q1 2024 na 8,8 milijuna u Q2 2024. Za prvu polovicu godine (H1 2024) to znači da je isporučeno oko 12,8 milijuna jedinica.

Cjelogodišnja predviđanja Canalysa predviđaju isporuke od 44 milijuna računala s umjetnom inteligencijom u 2024. godini, što implicira da će Q3 i Q4 kombinirati 32 milijuna jedinica, ili u prosjeku gotovo 50% međugodišnjeg rasta u dva zadnja tromjesečja ove godine. IDC očekuje da će isporuke osobnih računala s umjetnom inteligencijom biti bliže 50 milijuna, a Gartner procjenjuje 54,5 milijuna, za što bi trebao rast od približno 300% u drugoj polovici ove godine u odnosu na prvu polovicu.

2025. godina računala s AI

Premda je ova godina pokazala snažan rast udjela računala s umjetnom inteligencijom, čak je i u Q2 2024 ostvaren troznamenkasti sekvencijalni rast, najviše se očekuje od iduće 2025. godine koja će biti godina računala s umjetnom inteligencijom.

Očekivanjima da će 2025. godina biti godina AI računala doprinosi i činjenica da je iduće godine i kraj podrške za Windows 10 pa će biti izražena potreba migracije na Windows 11 za poduzeća i komercijalne korisnike, a to će naravno dodatno potaknuti potražnju za novim računalima.

Primjena umjetne inteligencije u računalima je najveća inovacija na tržištu osobnih računala u zadnjih 10 godina, istaknula je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su.

Dugoročno, očekuje se da će rast ostati snažan. Intelovi rukovoditelji očekuju da će računala s umjetnom inteligencijom činiti više od 50% tržišta osobnih računala 2026. godine i čak 80% tržišnog udjela do 2028. godine. Canalys predviđa da će isporuke računala s umjetnom inteligencijom premašiti 200 milijuna do 2028. godine, zauzimajući do 70% tržišnog udjela.

Predvodi komercijalni sektor

Komercijalni dio tržišta bit će predvodnik u usvajanju računala s AI-jem, Canalys vjeruje da će komercijalni tržišni udio računala s umjetnom inteligencijom dosegnuti skoro 60% do 2027. godine. To podrazumijeva isporuke krajnjem tržištu od gotovo 100 milijuna računala, s preostalih 40% udjela u potrošačima. Usto, Gartner predviđa da će 100% kupnje komercijalnih (poslovnih) osobnih računala biti osobna računala s umjetnom inteligencijom do kraja 2026. godine, potaknuta povećanjem produktivnosti ostvarenim AI-jem na uređaju i kako poslovne aplikacije počinju iskorištavati značajke AI-a. Lenovo također očekuje da će "poduzeća sve više zahtijevati računala s AI-om kako bi ostala konkurentna."