Microsoft, OpenAI i drugi imaju novo rješenje za prijevare uz pomoć umjetne inteligencije

Riječ je o kriptografski ovjerenim identifikatorima koje bi vlasti dodjeljivale onima koje se smatraju stvarnim ljudima.

Mreža petak, 6. rujna 2024. u 07:10
📷 Nahrizul Kadri (Unsplash)
Nahrizul Kadri (Unsplash)

Istraživači Microsofta, OpenAI-ja i niza drugih institucija, predložili su "vjerodajnice osobnosti" kako bi se suprotstavili online prijevarama koju omogućuju modeli umjetne inteligencije koje prodaju Microsoft i OpenAI, između ostalih.

Riječ je o kriptografski ovjerenim identifikatorima koje bi vlasti dodjeljivale onima koje se smatraju stvarnim ljudima.

Ideja, opisana u istraživačkom radu s više od 30 autora, slična je načinu na koji certifikacijska tijela jamče za vlasništvo web stranice, osim što bi te vjerodajnice trebali biti pseudonimni kao sredstvo pružanja određene mjere privatnosti .

Nakon što ih se dodijeli, vjerodajnice ne bi trebale biti javno povezane s određenim pojedincem, iako bi to vjerojatno trebalo biti moguće na zahtjev. Također, ne bi zapravo osigurale privatnost, niti bi bile dostupne u neograničenim količinama. 

Također, bilo bi moguće dio verifikacije prepustiti umjetnoj inteligenciji, kako bi mogla djelovati u ime stvarne osobe kad je to potrebno. 

Rad predstavlja više opći okvir nego konkretnu tehničku implementaciju. Autori sugeriraju kako bi razne organizacije - vladine ili neke druge - mogle ponuditi vjerodajnice kao način prilagodbe različitim tijelima za izdavanje certifikata.