Microsoft: Neće biti dovoljno novca za umjetnu inteligenciju i druge projekte

IT budžeti su nedostatni za podršku ukupnim ulaganjima u sve nove projekte koji proizlaze iz tehnologije umjetne inteligencije.

Mreža utorak, 17. rujna 2024. u 06:50
📷 Igor Omielaev (Unsplash)
Igor Omielaev (Unsplash)

Arun Ulag, korporativni potpredsjednik Microsofta za Azure Data, smatra kako će se u svijetu ograničenih IT proračuna od nečeg morati odustati ako novi projekti žele napredovati.

Govoreći nedavno na konferenciji Citi 2024, Ulag je iznio razmišljanja o preprekama i ograničenjima s kojima se korisnici suočavaju u najnovijem krugu modernizacije podataka.

Osim što je primijetio složenost izrade aplikacija generativne umjetne inteligencije, također je istaknuo kako su proračuni bili nedostatni za podršku ukupnim ulaganjima u sve nove projekte koji proizlaze iz te tehnologije.

Ukratko, ako želimo umjetnu inteligenciju, bit će nužno žrtvovati nešto drugo. 

Ulagovi komentari odražavaju nalaze studije koju je proveo IBM Institute for Business Value, koja je otkrila kako - dok se šefovi IT odjela koncentriraju na pripremu za generativnu umjetnu inteligenciju - direktori sumnjaju kako su osnovne IT usluge zanemarene.

S Microsoftove točke gledišta, kada bi poduzeća samo implementirala više Copilota na stolna računala i uključila više umjetne inteligencije u svoje tehnološke nizove, uštede troškova i poboljšanja produktivnosti više bi se nego isplatili za sve te nove projekte.

Ali, tu su i rizici koje donosi uvođenje usluga s umjetnom inteligencijom, koje se često ne ponašaju na očekivani način. 

Stoga bi priprema organizacije za implementaciju tehnologija umjetne inteligencije mogla biti, čini se,  skup i dugotrajan posao.