Microsoft i Siemens predstavljaju GenAI pomoćnika u proizvodnji - Siemens Industrial Copilot

Microsoft i Siemens udružuju se kako bi lansirali Siemens Industrial Copilot, asistenta za proizvodnju kojeg pokreće generativna umjetna inteligencija

Tomislav Stanković srijeda, 1. studenog 2023. u 11:52
📷 Image: Siemens
Image: Siemens

Microsoft i Siemens predstavljaju Siemens Industrial Copilot, zajednički razvijenog pomoćnika pokretanog umjetnom inteligencijom s ciljem poboljšanja suradnje ljudi i strojeva u proizvodnji.

Integracijom Siemens Teamcenter softvera za upravljanje životnim ciklusom proizvoda (PLM) i Microsoft Teamsa osnažit će se industrijski metaverzum i poboljšati suradnja inženjera, radnika i ostalih timova na svim poslovnim funkcijama.

Satya Nadella, predsjednik i glavni izvršni direktor Microsofta navodi kako sa sljedećom generacijom umjetne inteligencije dolazi jedinstvena prilika za ubrzanjem inovacija u cijelom industrijskom sektoru. Suradnja čovjeka i stroja omogućuje inženjerima da ubrzaju razvoj koda, povećaju inovacije i riješe problem nedostatka kvalificirane radne snage.

Cilj je imati AI kopilote koji pomažu profesionalcima u raznim industrijama, uključujući proizvodnju, infrastrukturu, transport i zdravstvenu industriju. Brojni kopiloti planirani su u proizvodnim sektorima, poput automobilske industrije i izgradnje strojeva.

📷 Image: Siemens
Image: Siemens

Dobavljač automobila - Schaeffler AG, među prvima je u automobilskoj industriji prihvatio generativnu umjetnu inteligenciju u fazi razvoja, pomažući inženjerima pri programiranju sustava industrijske automatizacije, odnosno robota. Osim toga, tvrtka namjerava ugraditi Siemens Industrial Copilot u vlastite procese s ciljem značajnijeg smanjenja zastoja.

Siemens Industrial Copilot će korisnicima omogućiti brzo generiranje, optimiziranje i otklanjanje pogrešaka složenog automatiziranog koda i skratiti vrijeme simulacije, čime će se skratiti trajanje izvršavanja zadataka. Kopilot preuzima informacije o automatizaciji i simulaciji procesa sa Siemensove otvorene digitalne poslovne platforme - Siemens Xcelerator i poboljšava je Microsoftovom uslugom Azure OpenAI. Ova suradnja trebala bi povećati produktivnost i učinkovitost tijekom životnog ciklusa proizvoda.

Teamcenter za Microsoft Teams bit će dostupan početkom prosinca 2023. godine. Aplikacija koristi najnovija dostignuća u generativnoj umjetnoj inteligenciji za povezivanje funkcija u dizajnu proizvoda i životnom ciklusu proizvodnje, odnosno povezivanju radnika i inženjera.