Italija želi pokrenuti fond za umjetnu inteligenciju vrijedan milijardu eura

U manje od godinu dana iznos namijenjen pokretanju fonda narastao je više od šest puta.

Mreža petak, 15. ožujka 2024. u 06:00
📷 Jeshoots (Pexels)
Jeshoots (Pexels)

Italija planira pokrenuti uspostaviti investicijski fond s početnim sredstvima u iznosu od milijardu eura, koji će se baviti promicanjem projekata s umjetnom inteligencijom.

Uz potporu CDP Venture Capitaa, koji posluje u sklopu državnog zajmodavca Cassa Depositi e Prestiti (CDP), fond bi mogao prikupiti dodatnih tri mlrd. € iz privatnog sektora, rekao je izvršni direktor te tvrtke Agostino Scornajenchi.

CDP Venture Capital upravlja imovinom vrijednom oko 3,2 mlrd. €.

Italija želi iskoristiti svoje predsjedanje skupinom G7 kako bi se usredotočila na utjecaj umjetne inteligencije na radna mjesta i nejednakost, dok također postavlja zaštitne mjere za razvoj tehnologije.

Talijanska vlada radi na zakonu koji bi trebao regulirati sektor umjetne inteligencije u toj državi, rekla je premijerka Giorgia Meloni.

Najava planova osnivanja takvog fonda pojavile su se krajem svibnja prošle godine. Cilj je bio promicati proučavanje, istraživanje i programiranje umjetne inteligencije u Italiji.

Mnogi stručnjaci kažu kako su potrebni novi propisi za upravljanje umjetnom inteligencijom zbog njenog potencijalnog utjecaja na nacionalnu sigurnost i obrazovanje, kao i radna mjesta.

Talijanske vlasti tada su naglasile kako mora biti uspostavljena ravnoteža između ljudskih prava i tehnološkog razvoja, ali i povećati neovisnost talijanske industrije te njegovati vlastiti nacionalni kapacitet za razvoj stručnosti i istraživanja u takvom strateškom sektoru.

Plan je bio izdvojiti oko 150 milijuna eura za pokretanje fonda.