Godina odluke za Alexu: Hoće li joj Anthropicov softver pomoći?

U planu je uvođenje plaćene verzije Alexe, ojačane umjetnom inteligencijom, koja bi mogla nastaviti razgovore s korisnikom nadovezujući se na prethodna pitanja i odgovore.

Mreža srijeda, 4. rujna 2024. u 11:05
📷 Fabian Hurnaus (Pexels)
Fabian Hurnaus (Pexels)

Tijekom listopada u prodaju bi trebala biti pušteno obnovljeno izdanje Amazonove Alexe, koje će pokretati Anthropicovi modeli umjetne inteligencije Claude, ne vlastita umjetna inteligencija.

Amazon planira naplaćivati ​​od 5 do 10 američkih dolara mjesečno za izdanje Alexa Remarkable, koje će moći odgovarati na složene upite. Izdanje Classic i dalje će biti besplatno.

Kako nisu uspjeli s Alexom dobiti zadovoljavajuće rezultate i održati korak s konkurencijom, u Amazonu su se obratili Anthropicu. 

Alexa, kojoj se pristupa uglavnom putem Amazonovih televizora i uređaja Echo, može postaviti tajmere, puštati glazbu, djelovati kao središte za upravljanje pametnim domom, kao i odgovarati na jednokratna pitanja.

Presudna godina

Amazonova nastojanja da uvjere korisnike na kupovinu putem Alexe dosad su uglavnom su bili neuspješni. Odjel koji ju proizvodi i dalje neprofitabilan.

Stoga je vrh tvrtke ou godinu proglasio "kritičnom za Alexu" u smislu generiranja značajne prodaje. 

U Amazonu obično izbjegavaju oslanjanje na tehnologiju koju nisu sami razvili, kako bi mogli osigurati potpunu kontrolu nad korisničkim iskustvom, prikupljanjem podataka i izravnim odnosima s kupcima.

Microsoft i Apple su sklopili partnerstvo s OpenAI-jem kako bi koristili ChatGPT za pokretanje nekih svojih proizvoda.

Amazon još nije objavio kad točno planira predstaviti Alexu Remarkable.

Kako piše Reuters, dvojbeno je i hoće li korisnici biti voljni platiti 60 do 120 USD godišnje za uslugu koja je danas besplatna, povrh 139 USD koje mnogi već plaćaju za Amazon Prime.
 

600 milijuna USD novih prihoda

Plaćena verzija Alexe nastavila bi razgovore s korisnikom nadovezujući se na prethodna pitanja i odgovore.

Između ostalog, omogućila bi traženje savjeta za kupnju, poput odjeće koju kupiti za odmor i prikupljanje vijesti, ali i kompliciranije zahtjeve poput naručivanja hrane ili sastavljanje e-poruka.

Amazon se nada kako će nova Alexa također biti centar kućne automatizacije.

Međutim, planovi tvrtke mogli bi biti odgođeni ili izmijenjeni ako tehnologija ne uspije zadovoljiti određena interna mjerila.

Procjenjuje se kako oko postoji oko sto milijuna aktivnih korisnika Alexe. Oko deset posto bi se moglo odlučiti za plaćenu verziju, što bi moglo donijeti najmanje 600 milijuna USD godišnje.

Amazon kaže da je prodao 500 milijuna uređaja s Alexom.

Objavljujući ugovor o ulaganju četiri milijarde USD u Anthropic u rujnu prošle godine, Amazon je rekao da će njegovi korisnici dobiti rani pristup tehnologiji te tvrtke.