Gartner: Za prihvaćanje umjetne inteligencije trebat će dvije godine

Na više načina, svakodnevna umjetna inteligencija budućnost je produktivnosti radne snage, kažu u toj analitičkoj kući.

Miroslav Wranka nedjelja, 18. kolovoza 2024. u 07:10

Prema analizi konzultantske kuće Gartner, za široko prohvaćanje umjetne inteligencije u uredima u i među zaposlenicima potrebno je oko dvije godine.

"Inteligentni softver djeluje više kao suradnik nego kao alat. Digitalno radno mjesto sada ulazi u eru svakodnevne umjetne inteligencije", ustvrdio je Adam Preset, potpredsjednik za analitiku u Gartneru.

Dobavljači bi trebali nastojati plasirati proizvode izvan poboljšanja poznatih uredskih aplikacija, uključujući alate za pomoć u pronalaženju i sažimanju relevantnih informacija i cjelovitijih odgovora na pitanja.

"Svakodnevna umjetna inteligencija postat će sofisticiranija, prelazeći na usluge koje mogu napisati izvješće uz minimalno vodstvo", rekao je Preset. 

"Na više načina, svakodnevna umjetna inteligencija budućnost je produktivnosti radne snage", dodao je. 

Dok je svakodnevna umjetna inteligencija najviše hvaljena u Gartner Hype Cycle for Digital Workplace Applications, digitalno iskustvo zaposlenika (DEX) predmet je razočarenja jer zanimanje opada zbog eksperimenata i implementacija koje nisu dale rezultate.

Međutim, Gartner tvrdi kako su DEX i svakodnevna umjetna inteligencija povezani i kako će na kraju raditi ruku pod ruku.

"Analitika radnog stila sugerira kako trebamo jasan fokus na vođenje analitike potrebne za optimizaciju kombinacije tehnologije, talenta i olakšanih poslovnih rezultata digitalnim radnim mjestom", navedeno je u Gartnerovom izvješću.