EK od članica Europske unije traži imenovanje regulatore za AI

Vlade članica Europske unije ovih će dana primiti pismo u kojem se od njih traži da imenuju svoje regulatore za umjetnu inteligenciju

Gorden Knezović utorak, 9. travnja 2024. u 06:05
📷 DAL-E 3
DAL-E 3

Najavio je to 3. travnja glavni direktor digitalne jedinice Europske komisije Roberto Viola. Usklađenost sa Zakonom o umjetnoj inteligenciji – europskim pravilima usmjerenim na reguliranje umjetne inteligencije u skladu s pristupom temeljenim na riziku – bit će pod nadzorom nacionalnih tijela u državama članicama, uz potporu Ureda za umjetnu inteligenciju Europske komisije.

Države članice imaju 12 mjeseci da uspostave svoje nacionalne regulatore, koji će zajedno činiti Odbor za umjetnu inteligenciju, tijelo čiji je cilj uskladiti pristup zakonu u cijeloj Uniji.

Europska komisija očekuje da će se Zakon o umjetnoj inteligenciji pojaviti u Službenom listu EU – i da će u potpunosti stupiti na snagu – u lipnju. Zakonodavci su u ožujku odobrili pravila koja dijele sustave strojnog učenja u kategorije od niskog do visokog rizika. Do kraja ove godine primjenjivat će se zabrane zabranjenih radnji navedenih u Zakonu o AI. Pravila AI opće namjene primjenjivat će se godinu dana nakon stupanja na snagu, u lipnju 2025. godine, a obveze za visokorizične sustave za tri godine.

Izvršno tijelo EU-a započelo je zapošljavanje za političke i tehničke poslove u Uredu za umjetnu inteligenciju, rok za prijave je bio 27. ožujka. Početak zapošljavanja, prema oglasima za posao, okvirno bi se mogao očekivati ​​na jesen ove godine.