BlackRock i Microsoft pokreću fond za umjetnu inteligenciju, vrijedan 30 mlrd. USD

MGX, investicijska tvrtka koju podupire Abu Dhabi, bit će glavni partner u fondu, a u projektu će sudjelovati i Nvidia. Ulaganja će uglavnom biti u Sjedinjenim Državama.

Mreža petak, 27. rujna 2024. u 09:15
📷 John Guccione (Pexels)
John Guccione (Pexels)

BlackRock i Microsoft pokreću fond vrijedan više od 30 milijardi američkih dolara za ulaganje u infrastrukturu umjetne inteligencije za izgradnju podatkovnih centara i energetskih projekata.

Modeli umjetne inteligencije, posebno oni koje se koristi za duboko učenje i obradu podataka velikih razmjera, zahtijevaju znatnu računalnu snagu, što dovodi do veće potrošnje energije. Računalni zahtjevi za umjetnom inteligencijom diktirali su da tehnološke tvrtke spajaju tisuće čipova u klastere kako bi postigle potrebnu količinu snage obrade podataka, što je dovelo do porasta potražnje za tim specijaliziranim podatkovnim centrima.

Nositelj ulaganja Global AI Infrastructure Investment Partnership ima za cilj pomoći poboljšati opskrbne lance i izvore energije povezane s umjetnom inteligencijom. Ulaganja će uglavnom biti u Sjedinjenim Državama, a ostatak u državama partnerima.

MGX, investicijska tvrtka koju podupire Abu Dhabi, bit će glavni partner u fondu, a u projektu će sudjelovati i Nvidia. Partnerstvo će mobilizirati do 100 mlrd. USD ukupnog investicijskog potencijala kada se uključi financiranje duga.