AI psihoterapeutska aplikacija Woebot nije ništa učinkovitija u odnosu na ostale aplikacije

Istraživanje objavljeno u časopisu Computer sin Human Behavior: Aritifical Humans pokazalo je da AI psihoterapijska aplikacija Woebot nije ništa učinkovitija u odnosu na druge aplikacije za terapiju te običnu psihoedukaciju

Matej Markovinović subota, 30. prosinca 2023. u 07:00
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Istraživači sa Sveučilišta Pace u New Yorku, Laura Eltahawy, Nils Myszkowski i Leora Trub, zajedno s Toddom Essigom i Williamom Alnsonom s Instituta White za psihijatriju, psihoanalizu i psihologiju, istražili su učinkovitost AI psihoterapije.

Konkretnije, istraživači su usporedili učinkovitost AI psihoterapijske aplikacije Woebot u odnosu na konverzacijski program ELIZA iz 1960-ih, aplikaciju za vođenje dnevnika Daylio te običnu psihoedukaciju (kontrolna grupa).

U istraživanju je prvotno sudjelovalo 120 ispitanika koji su smatrali za sebe da imaju anksioznost ili depresiju, no taj se broj na kraju suzio na njih 65. Ispitanici su podijeljeni u grupe od kojih je svaka koristila drugačiju aplikaciju za terapiju – 18 ih je koristilo aplikaciju Woebot, 18 konverzacijski program ELIZA, 15 aplikaciju Daylio, a njih 14 bilo je u grupi obične psihoedukacije.

Metodologija istraživanja uključivala je mjerenje anksioznosti, depresije te pozitivnih i negativnih učinaka na početku i nakon dva tjedna terapije. Iako su zabilježena opća poboljšanja u pokazateljima mentalnog zdravlja, nijedna grupa nije nadmašila druge, što ukazuje na to da Woebot nije bio ni superiorniji ni inferiorniji od ostalih aplikacija ili pak obične psihoedukacije.

„Glavna analiza nije uspjela otkriti razlike između bilo kojeg od četiri metode terapije u smanjenju simptoma depresije, anksioznosti te pozitivnih i negativnih učinaka“, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Computers in Human Behavior: Artifical Humans.

Nakon glavne, provedena je i sekundarna analiza koja je otkrila male varijacije u specifičnim ishodima terapije među grupama, ali su bile minimalne i statistički neznačajne u širem kontekstu. Prema tome, istraživači sugeriraju da buduća istraživanja AI terapijskih aplikacija trebaju dokazati ekvivalentnost ili superiornost prema postojećim psihoterapijama prije nego što se reklamiraju kao da su učinkovita.

Cijelo istraživanje dostupno je na ovoj poveznici.