Telemach Slovenija započeo projekt 5G-ADRIA koji financira EU

Zajedno s Telemachom Hrvatska, DARS-om, Fakultetom za elektrotehniku Sveučilišta u Ljubljani i tvrtkom OiV iz Hrvatske, Telemach Slovenija je 1. siječnja ove godine započeo rad na projektu 5G-ADRIA

Mreža subota, 9. ožujka 2024. u 07:00

Projekt se financira iz financijskog instrumenta Connecting Europe Facility (CEF) Europske komisije. Konzorcij 5G-ADRIA istražit će i analizirati kakva je 5G infrastruktura potrebna za podršku budućim prometnim uslugama koje će se koristiti duž prometnih koridora u dvije države članice EU-a, Sloveniji i Hrvatskoj.

Studija 5G-ADRIA bavit će se pitanjima u sljedećih 6 mjeseci:

  • Usklađivanje postojeće pasivne i aktivne infrastrukture duž koridora s trenutnim uslugama prometnih informacija i upravljanja. Studija će biti temelj za razvoj budućih mreža i usluga. 
  • Uvođenje početnih standardiziranih CAM (povezana i automatizirana mobilnost) usluga s poboljšanim prometnim informacijama i upravljanjem, koje zahtijevaju bolju 5G pokrivenost s većim podatkovnim zahtjevima i gustoćom vozila.
  • Uvođenje naprednih CAM usluga s kooperativnom međunarodnom razmjenom informacija o prometu u stvarnom vremenu i upravljanjem prometom u stvarnom vremenu, što znači pritisak guste pokrivenosti 5G mrežom, veliki kapacitet prijenosa podataka, malo kašnjenje usluge i visoku pouzdanost usluge.
  • Postavljanje pozornice za mreže sljedeće generacije s iznimnim mogućnostima koje možda neće biti moguće ostvariti u bliskoj budućnosti, npr. usluge koje zahtijevaju iznimno visoku propusnost podataka i nisku latenciju.

Projektom će se razviti poslovni model i izraditi studiju isplativosti i javne koristi. Projekt 5G-ADRIA bavit će se različitim aspektima koji su u skladu s politikama EU-a, kao što su e-zdravlje, mobilnost i e-mobilnost, transport, industrija, pametno društvo, pametni gradovi...