Starlink bi se širio po Mediteranu, Talijani mu ne daju

Ako se situacija ne razriješi, tvrtka Elona Muska zaprijetila je preusmjeravanjem ulaganja iz Italije u druge europske zemlje.

Mreža srijeda, 3. travnja 2024. u 08:30
📷 NASA (Unsplash)
NASA (Unsplash)

Starlink se navodno suočava s preprekama svom širenju na Mediteranu. Na put im je stao Telecom Italia, koji navodno odbija dijeliti podatke koji bi pomogli u izbjegavanju smetnji između dva operatera.

Satelitski širokopojasni operater podnio je zbog toga žalbu talijanskom regulatoru telekomunikacijskog tržišta.

Starlink tvrdi kako se Telecom Italia ne pridržava propisa koji od njega zahtijevaju dijeljenje podataka o frekvenciji. Ove su informacije neophodne za siguran rad u južnoj Europi i sjevernoj Africi, kako ne bi ometale postojeće usluge.

Nemogućnost pristupa podacima o frekvenciji navodno ozbiljno usporava Starlinkovo postavljanje nove pristupne opreme, zemaljskih stanica koje povezuju njegovu satelitsku konstelaciju sa zemaljskim internetom.

U dokumentu koji je procurio u javnost navedeno je kako je Telecom Italia "jasno obavijestio Starlink kako ne želi koordinaciju". 

Problemi i u SAD-u

Tvrtka Elona Muska zbog toga je zatražila od talijanskog regulatora i ministarstva industrije da prisile Telecom Italia na suradnju. Ako se situacija ne razriješi, zaprijetili su preusmjeravanjem ulaganja iz Italije u druge europske zemlje.

U Telecomu Italia odbili su su komentirati pregovore koji su u tijeku. Ranije su poručili kako Starlinku ne bi trebalo dozvoliti rad na određenim frekvencijama zbog tehničkih razloga koje nisu precizirali.

Američka regulatorna agencija Federal Communications Commision prošlog je tjedna uskratila Starlinku dozvolu za rad u Sjedinjenim Državama zbog toga što su tražili korištenje radijskog spektra u pojasima od 1,6/2,4 GHz i 2 GHz za planiranu uslugu Direct to Cell, koja nudi povezivost mobilnog telefona putem satelita.

Starlinkovu prijavu su odbacili kao neprihvatljivu, navevši kako je zatražena izmjena postojećeg ovlaštenja za postavljanje i upravljanje do 7.500 satelita Gen2 kako bi se uključilo ovlaštenje za rad pomoću pojaseva 1,6/2,4 GHz i dva GHz.

Ti su pojasevi trenutno nedostupni za dodatne mobilne satelitske usluge.

Odluči li pojaseve od 1,6/2,4 GHz i 2 GHz učiniti dostupnima za dodatne podnositelje zahtjeva za MSS u budućnosti, SpaceX će se moći ponovno prijaviti.

SpaceX je krajem prošle godine dobio odobrenje za probu usluge Direct to Cell na frekvencijama u opsezima 1910-1915 MHz i 1990-1995 MHz, u suradnji s T-Mobile USA, koji je nositelj licence za te pojaseve.