Španjolski Sateliot lansirat će četiri 5G-IoT satelita u srpnju

Sateliot će lansirati četiri satelita za svoju 5G-IoT konstelaciju na SpaceX-ovoj misiji Transporter-11 u srpnju

Mreža srijeda, 5. lipnja 2024. u 11:05

Sateliti će letjeti na raketi Falcon 9 iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji, SAD. Sateliot kaže da je prvi postavio konstelaciju satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (Low Earth Orbite, LEO) temeljenu na 5G standardima za IoT i s namjerom pružanja 100% globalne pokrivenosti. Komercijalne operacije tvrtke počet će s tim satelitima.

Kaže da je već osigurao 200 milijuna eura u stalnim ugovorima s više od 400 klijenata u 50 zemalja diljem svijeta. 

Sateliot planira rasporediti više satelita do 2025. godine i u tu je svrhu uključen u pregovore s nacionalnim i međunarodnim organizacijama i investitorima u svemirskoj industriji kako bi zatvorio krug financiranja serije B od 30 milijuna eura. 

Od svog osnutka 2018. godine Sateliot je prikupio 25 milijuna eura, uključujući 6 milijuna eura od Banco Santander. Sateliotov poslovni plan predviđa prihode od 500 milijuna eura u 2027. i 1 milijardu eura u 2030. godini, uz EBITDA maržu od preko 60%. 

CubeSats i tehnologija 

Svaki od četiri CubeSat 6U satelita koje će Sateliot lansirati u srpnju predstavlja ulaganje od 0,5 milijardi eura. Otprilike su veličine mikrovalne pećnice, teže 10 kg i kružit će na visini od oko 600 km tijekom svog petogodišnjeg životnog vijeka.  

Oni će omogućiti povezivanje s više od 8 milijuna uređaja koji su već pretplaćeni na uslugu. Sateliot kaže da su njegove usluge pristupačne, otvorene za mnoge slučajeve korištenja za mala i srednja poduzeća, javni sektor i velike tvrtke.