Nove usluge povezivanja pametnog telefona i satelita

SpaceX je uspješno poslao tekstualne poruke preko Starlink satelita koristeći T-Mobile mreže, objavila je u srijedu 10. siječnja

Gorden Knezović četvrtak, 11. siječnja 2024. u 00:00

Tvrtka Elona Muska ima za cilj dovesti svoju mobilnu uslugu izravno na uređaj na tržište u nadolazećoj godini. U tijeku je traženje tržišta za povezivanje nemodificiranih telefona izravno sa satelitima podsektora svemirske ekonomije u nastajanju.

SpaceX je početkom godine lansirao prvih šest Starlink satelita opremljenih mogućnostima izravnog pristupa uređaju ili D2D, nakon što je prošli mjesec dobio odobrenje od Savezne komisije za komunikacije SAD za testiranje tehnologije.

Uz T-Mobile u SAD, korisnici Starlinkove usluge bit će i kanadski Rogers, australski Optus i japanski KDDI. SpaceX planira početi nuditi D2D tekstualnu uslugu ove godine i očekuje proširenje glasovnim, podatkovnim i internetskim uslugama 2025. godine. Do sada je tvrtka razvila internetsku uslugu Starlink na mrežu od više od 5.000 satelita u orbiti, s više od 2,3 milijuna kupaca diljem svijeta.

Iridium Stardust

Nekoliko proizvođača pametnih telefona, pružatelja usluga i satelitskih kompanija udružilo se u uvođenju D2D usluge. Na primjer, Apple je značajno investirao u svoju uslugu Hitni SOS sa satelitom, koju je uveo s modelima iPhone 14, zahvaljujući suradnji sa satelitskim operaterom Globalstar.

Nakon što je raskinuto partnerstvo vlasnika satelitske mreže Iridium s proizvođačem čipova Qualcomm, Iridium je pokrenuo vlastitu uslugu koju proizvođači uređaja mogu koristiti za slanje tekstualnih poruka putem satelita. Projekt Stardust, kako se zove Iridiumova usluga, ponudit će kompanijsku konstelaciju satelita proizvođačima uređaja i operaterima kako bi omogućili povezivanje izravno s telefonima, automobilima, mobilnim mrežama i uređajima za internet stvari. Za razliku od prethodno planiranog partnerstva Iridiuma s Qualcommom, koje je bila vlasnička usluga, Project Stardust će biti usklađen s 3GPP 5G standardima za nezemaljske mreže.

Iridiumova konstelacija satelita radi u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO), koji su na manjoj udaljenosti od Zemljine površine od satelita u geostacionarnoj orbiti i stoga im je potrebno manje vremena za slanje poruka na telefone. Globalstar, mreža koju Apple koristi za svoju uslugu hitnog SOS-a, također ima LEO satelite, ali je njegova pokrivenost konstelacijom ograničena na određene kontinente, dok Iridium kaže da njegovi sateliti imaju globalni doseg.

Iridium neće ponuditi tu uslugu izravno potrošačima; nego će se udružiti s tvrtkama kako bi mogle razviti vlastita vlasnička rješenja. U početku će usluga omogućiti 5G slanje poruka i SOS mogućnosti za hitne slučajeve za telefone, tablete, automobile i slične korisničke aplikacije, navodi se u priopćenju za javnost. 

Iridium nije naveo hoće li buduća usluga moći slati glas i podatke. To bi vjerojatno zahtijevalo modernije satelite od onih koje Iridium sada koristi, a koji su lansirani prije 25 godina i otprilike su na polovici svog životnog vijeka. Kada je Iridium prvi put najavio svoje partnerstvo s Qualcommom na prošlogodišnjem sajmu CES 2023, izvršni direktor Qualcomma primijetio je da je signalni sustav nalik GSM-u na trenutnim satelitima bliži 2G nego 5G.

Iridium već radi s tvrtkama na uključivanju njihovih potreba u projekt Stardust, koji planiraju započeti s testiranjem 2025., a početak usluge očekuje se 2026. godine.

Kineski projekti

Ni Kinezi nisu izvan utrke za satelitsku povezivost izravno na pametne telefone, Izgradnja komercijalne svemirske letjelice za kineskog predloženog rivala Starlink započela je u blizini svemirskog lansirnog mjesta Wenchang, u Hainanu. Lansirno mjesto uglavnom je namijenjeno China Satellite Network Group, u potpunom vlasništvu kineske vlade. Grupa je osnovana 2021. nakon što je Peking obavijestio ITU o svom planu 2020. da lansira oko 13.000 satelita kao dio svoje mreže LEOsat.  Od prve polovice 2024. do 2029. tvrtka planira lansirati oko 1.300 satelita kako bi do 2035. godine bila spremna za podršku još nedefiniranih brzih 6G komunikacija na domaćem terenu i, ako sljedeći G ne raspadne u oštro neslaganje u normizaciji, također i međunarodno.  

Usto, i svemirska tvrtka u djelomičnom vlasništvu gradske vlade Šangaja ima plan za postavljanje 12.000 satelita u nisku Zemljinu orbitu – lansiranje više od 600 do kraja 2025. godine. Prema Space Newsu, nova generacija ravnog satelita izašla je iz sklopa u tvornici za proizvodnju digitalnih satelita G60 u šangajskom okrugu Songjiang tijekom Božića – prvi za tu konstelaciju.  Objektima u Šangaju upravlja Shanghai Gesi Aerospace Technology, tvrtka u državnom vlasništvu koju su 2022. osnovali Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije znanosti i Shanghai Spacecom Satellite Technology.