FWA će do 2027. donijeti prihod od 67 milijardi dolara

U svojem novom izvješću Spotlight analitička tvrtka CCS Insight procjenjuje da je fiksni bežični pristup (FWA) generirao 29,5 milijardi američkih dolara globalnog prihoda za operatere u 2023. godini

Gorden Knezović srijeda, 6. ožujka 2024. u 09:50

Predviđa se da će prihod porasti na 67,3 milijarde dolara do 2027. godine. U izvješću se procjenjuje da je broj fiksnih bežičnih pristupnih veza u cijelom svijetu porastao na 90 milijuna u 2023. godini, u odnosu na 69 milijuna u 2022. godini. Predviđa se da će te veze generirati 29,5 milijardi dolara prihoda za operatere u 2023. Izvješće ukazuje na potencijal za daljnji rast na tom tržištu, pri čemu se očekuje porast broja priključaka na 216 milijuna do kraja 2027. godine.

Tehnologija u nastajanju

Inače, analitičari FWA ističu kao tehnologiju koja je u stvari u nastajanju, daleko od realiziranja svih svojih mogućnosti ali i kao takva za sada ključna za telekomunikacijske operatere u monetizaciji 5G tehnologije. FWA proširuje mrežnu pokrivenost, premošćujući praznine u povezivanju u ruralnim ili polururalnim područjima gdje je polaganje optičke infrastrukture izazovno, odnosno komercijalno neisplativo. Dodatno, s implementacijom samostalnih 5G mreža (5G stand alone, 5G SA) i korištenjem frekvencijskog opsega milimetarskih valova (mmVawe) otvara se dodatni prostor za primjenu i poboljšanje fiksnog bežičnog pristupa, moći će dostići kvalitetu usluge kakvu pružaju optička vlakna ali znatno jeftinije od njih.

📷 Nokia
Nokia

FWA kao prvi broadband

U izvješću CCS Insighta navodi se kako najveću priliku za rast  fiksni bežični pristup ima u Aziji i Africi, gdje će rješenja postati primarni način na koji ruralne zajednice mogu pristupiti fiksnom internetu. Fiksni bežični pristup posebno je primjenjiva za  zemlje u razvoju s nedostatkom postojeće fiksne infrastrukture, velikom penetracijom mobilnog interneta i teškim terenom - poput Indije, Filipina i Indonezije – u takvim područjima fiksni bežični pristup brzo postaje dostupna prva širokopojasna veza.

„Zemlje poput Indije brzo prihvaćaju fiksni bežični pristup kao svoj glavni način povezivanja s internetom, što predstavlja veliku priliku za telekom operatere i proizvođače uređaja. Predviđamo da će dvije trećine svih pretplatnika fiksnog bežičnog pristupa biti smješteno u Aziji i Africi do 2027. godine”, navodi analitičar u CCS Insightu Vaishali Purohit.

Prilika za proizvođače

Primjena FWA prilika je i za proizvođače uređaja i procesora koji predlažu 5G RedCap za korištenje s fiksnim bežičnim pristupom. Opravdanje je da 5G smanjenih mogućnosti (usklađivanje poboljšane mobilne širokopojasne veze velike brzine (eMBB), ultra-pouzdane komunikacije niske latencije – uRLLC - i masovne komunikacije strojnog tipa male propusnosti i učinkovitosti baterije – mMTC – tehnologije) može smanjiti troškove 5G opreme i zadovoljiti ponude usmjerene na vrijednost za fiksni bežični pristup.

„Za 75 milijuna globalnih LTE fiksnih bežičnih pristupnih veza koliko ih je registrirano do kraja 2023. godine 5G RedCap može biti obećavajući i isplativ put za migraciju velikog broja korisnika s LTE na 5G povezivost u regijama s lošim fiksni širokopojasni priključak”, navodi viši analitičar u CCS Insightu Luke Pearce.

Prilika i za razvijene

No, kako ističe CCS Insight u svojem izvješću fiksni bežični pristup nije samo prilika za zemlje u razvoju. Za napredna gospodarstva, gdje su pokrivenost i prodor optičkih vlakana visoki, fiksni bežični pristup koristi se za podršku povezivanju zadnje milje ili kao alternativni jednostavan i brz model postavljanja.

Nadalje, operateri koji koriste najnoviju mrežnu arhitekturu za samostalni 5G i frekvencije milimetarskih valova, poput mnogih u SAD-u, mogu ponuditi nove pakete 5G fiksnog bežičnog pristupa s dosljednim širokopojasnim brzinama do i iznad 1 Gb/s kako bi se natjecali s optičkim vlaknima.

mmVawe pogoduje FWA-u

Tijekom ranih implementacija 5G telekomunikacijske tehnologije milimetarski valovi (mmVawe) bili su praktično sinonim nove tehnologije. Kako je korištenje visokih frekvencija tehnički izazov operateri su požurili utrkivati se za frekvencije srednjeg opsega gdje su počeli primjenjivati 5G istina u pravilu s 4G jezgrom mreže, odnosno nesamostalni 5G (5G non stand alone, 5G NSA). Srednji frekvencijski opseg pokazao se pogodnim i za primjenu 5G fiksne bežične veze (5G Fixed Wireless Access, 5G FWA). Samo u SAD uspostavljeno je 7,2 milijuna takvih veza.

No, pokazuje se kako se mmWave može koristiti u urbanim, prigradskim i ruralnim područjima bez potrebe za skupim zgušnjavanjem mreže. Neovisno testiranje u vanjskim okruženjima od strane Signals Research Group otkrilo je da je "5G mmWave pokrivenost iznenađujuće robusna i ne zahtijeva nužno značajno veće gustoće ćelija u usporedbi s postojećom ćelijskom mrežom." To znači da se mmWave može iskoristiti za troškovno učinkovitu implementaciju FWA u više geografskih područja, a posebno je učinkovit kao preklapanje kapaciteta koje opslužuje pretplatnike u blizini i oslobađa srednjepojasni spektar za opsluživanje korisnika koji su dalje. 

📷 Nokia
Nokia

Obećavajuća testiranja

Australski operater nbn koristi Nokia mmWave FWA CPE za proširenje svog FWA otiska na rezidencijalne objekte koji su prethodno bili opsluženi samo satelitom, nudeći gigabitne brzine prostorima unutar 7 kilometara od radio bazne stanice.

U testiranju s UScellularom, Nokijini radijski uređaji AirScale Baseband i mmWave proširenog dometa koristili su operaterov spektar od 28 GHz na svojoj komercijalnoj mreži u Nebraski kako bi postigli svjetski rekord udaljenosti od 10 km s prosječnom brzinom silazne veze od oko 1 Gb/s i 750 Mb/s silaznom brzinom na više od 11 km.

Nokijin Fastmile 5G mmWave prijemnik koristi 360° antene visokog pojačanja zajedno s naprednim algoritmima za omogućavanje FWA u NLOS uvjetima, odnosno u uvjetima izvan vidnog polja. Putem opsežnih terenskih ispitivanja, Nokia je dokumentirala sposobnost Fastmilea da se poveže s mrežom i učinkovito omogući usluge velike brzine korištenjem mmWave refleksije. 

Nokijin 5G mmWave Fastmile uređaj skenira okolinu, odabire najbolji dostupni signal - i u slučaju promjena okoline kao što je rast lišća, automatski preusmjerava na sljedeći najbolji signal. Time se održava visoka kvaliteta usluge i zadovoljni klijenti, a izbjegavaju se troškovi servisiranja kamiona.

Sazrijevanje FWA tehnologije, plus pametnije prakse implementacije, znači da mmWave može učiniti puno više od posluživanja guste urbane implementacije. FWA strategija mješovitog spektra koja uključuje mmWave može pružiti visok kapacitet i zadovoljiti očekivanja korisnika uz relativno niske troškove.