ESA i GSOA surađivati će na povezivanju 5G i 6G satelitskih i zemaljskih tehnologija

Europska svemirska agencija (ESA) potpisala je Pismo namjere s Udrugom globalnih satelitskih operatera (GSOA) o jačanju sinergije između satelitskih i zemaljskih telekomunikacijskih operatera

Mreža nedjelja, 11. veljače 2024. u 06:00
📷 ESA
ESA

Cilj suradnje je omogućavanja novog potencijala u 5G ali i budućoj i 6G povezivosti na globalnoj razini. Dvije će organizacije surađivati na poticanju inovacija, razmjeni znanja i međusobnoj podršci oko inovacija 5G i 6G mreža. Partnerstvo će također ubrzati zajednički cilj integracije satelitskih i zemaljskih mreža i tehnologija.

MOI je potpisan 2. veljače ove godine u Bruxellesu, potpisali su ga vršitelj dužnosti direktora ESA-ine Uprave za povezivanje i sigurne komunikacije Javier Benedicta i glavna direktorica GSOA-e Isabelle Mauro. Dvije organizacije od ranije su uspješno surađivale na nizu zajedničkih projekta. U novoj suradnji GSOA nudi platformu za suradnju između tvrtki uključenih u satelitski sektor što bi trebalo doprinijeti zajedničkim ambicijama na smanjenju digitalnog jaza između različitih zemljopisnih područja i gospodarstava u razvoju.

Harwell Campus 📷 Wikipedia
Harwell Campus Wikipedia

ESA-ini planovi za satelitsku povezivost

ESA-ina strateška programska linija Svemir za 5G/6G, koja čini dio programa Advanced Research in Telecommunications Systems (ARTES) 4.0 unutar Uprave za povezivanje i sigurne komunikacije, podržava i potiče razvoj integriranih aplikacija i usluga. Uz izgradnju inovacijskih središta i testnih stanica, program pokazuje bitne zahtjeve satelita za 5G i 6G te postavlja standarde i okvire za hibridnu i nizvodnu interoperabilnost. Također je baza za integraciju zemaljskih mreža sa satelitima.

Blisko surađujući s europskom industrijom i Europskom unijom, ESA pokreće integraciju satelitskih tehnologija u komunikacijske mreže kako bi ubrzala uvođenje, doseg i učinak 5G, dok usmjerava i podržava svoje industrijske partnere u razvoju novih satelitskih tehnologija, kao i aplikacija i rješenja koja koriste 6G povezivost.

ESA-in Europski centar za svemirske aplikacije i telekomunikacije (ECSAT) u Harwellu u Velikoj Britaniji sjedište je 5G/6G čvorišta koje nudi pristupnik za komercijalizaciju poslovnih ideja omogućenih svemirom i suradnju s više domena. Nudi industriji priliku da iskoristi ogroman potencijal konvergiranih satelitskih i zemaljskih telekomunikacijskih mreža za dobrobit društva i okoliša. Uz potporu Svemirske agencije Velike Britanije, Hub je dio ESA-inog cilja da proširi svoju tehnologiju na povezivanje drugih istraživačkih objekata, potičući inovacije u ESA-inim državama članicama i diljem svijeta.

ESA 5G/6G Hub na ECSAT-u 📷 ESA
ESA 5G/6G Hub na ECSAT-u ESA

ESA ECSAT

ESA-in Europski centar za svemirske aplikacije i telekomunikacije (ECSAT) nalazi se u Harwell Science and Innovation Campusu u Velikoj britaniji. Centar je sjedište ESA-ine Uprave za povezivanje i sigurne komunikacije, a također podržava timove koji rade na komercijalizaciji, promatranju Zemlje, ljudskom i robotskom istraživanju te svemirskoj tehnologiji, inženjerstvu i kvaliteti.

U okviru Centra je i 5G/6G Hub – mjesto je za suradnju i inovacije koje bi trebale poslužiti industriji za konvergirane satelitske i zemaljske telekomunikacijske mreže i razvoj naprednih aplikacija koje koriste društvu i okolišu.