Usluge satelitskih komunikacija iz niske Zemljine orbite idealni za IoT

Ove je godine ubrzan rast broja satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (low Earth orbite, LEO). Sada ih je 6371 LEO u orbiti od otprilike 10.000 ukupno satelita, i onih u geostacionarnoj i srednjoj orbiti

Mreža četvrtak, 24. listopada 2024. u 02:59

SpaceX je bio pionir u slanju satelita u LEO i dalje ima najviše takvih satelita.  Naravno, i drugi su se priključili tom trendu. Kina agresivno ulazi u novu svemirsku utrku, s državnim Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST) koji je započeo lansirati svoje LEO satelite u kolovozu ove godine ima za cilj da ih do 2030. godine ima više od čak 26.000. OneWeb LEO usluga povezivanja satelita Eutelsat Grupe, uz podršku SoftBank, najavio je komercijalne operacije u prosincu ove godine, dok se Amazonov projekt Kuniper priprema za svoje pokretanje, što će vjerojatno dovesti do toga da će div e-trgovine agresivno ući na ISP tržište.

Nove monetizacije

LEO satelitski operateri morat će tražiti nove načine da iskoriste svoje sve veće kapacitete. Osnovni slučaj satelitske industrije uvijek je bio pružanje povezivosti u udaljenim područjima, jer 80% Zemljine površine još uvijek nema pokrivenost mobilnom mrežom. Stoga su ruralna povezanost, obrana, pomorske komunikacije i znanstveno istraživanje uvijek bile glavne usluge u satelitskom sektoru. Ali gledajući ubuduće, LEO konstelacije morat će pronaći nove izvore prihoda kako bi postale profitabilne i iz tog razloga vjerujemo da će se sve više fokusirati na sektor povezivanja IoT .

Prednosti za IoT usluge

LEO sateliti mogu poboljšati postojeće ponude IoT usluga. Sateliti su se često koristili za uspostavljanje internetskih veza, osobito u udaljenim područjima, ali nikad nisu bili osobito isplativi u usporedbi sa zemaljskim rješenjima. Brzo povećanje broja satelita u orbiti smanjuje troškove jer ekonomija razmjera počinje djelovati, ali LEO sateliti potencijalno nude još jednu golemu korist IoT rješenjima jer mogu ponuditi nižu latenciju od drugih komunikacijskih medija.

LEO sateliti potencijalno mogu ponuditi mnogo nižu latenciju od 4G i 5G mreža i znatno nižu latenciju u usporedbi s GEO satelitima jer su mnogo bliže tlu. Wi-Fi u prosjeku ima nižu latenciju, ali nije dizajniran za besprijekorno povezivanje na velikim područjima. Stoga se IoT rješenja koja trebaju mobilnu komunikaciju s niskom latencijom pojavljuju kao idealno rješenje za povezivanje temeljeno na LEO. To uključuje sektore kao što su logistika, autonomna vožnja, upravljanje dronovima i poljoprivreda.

Ekosustav u nastajanju

S obzirom na veliki očekivani poticaj za IoT usluge isporučene putem LEO satelitskih konstelacija, prostor IoT uređaja s omogućenim LEO-om svjedoči sve većoj aktivnosti. Gradi se na specifikacijama 3GPP Rel 17 i postat će još napredniji s Rel 18. Igrači kao što su Quectel i u-blox već su pokrenuli module kompatibilne sa satelitima IoT-a, dok mnoge vodeće strane počinju instalirati pristupnike za omogućavanje diljem svijeta telekom operateri. Nadalje, proizvođači čipova kao što su MediaTek i Qualcomm ponovno su zainteresirani za prostor pametnih telefona povezanih s LEO-om . Neki startupi kao što je španjolski Sateliot čak su lansirali LEO satelite koji isključivo pružaju 5G-NB IoT povezivost. Dok je ekosustav još uvijek relativno mlad i njime dominiraju vlasničke tehnologije, u bliskoj budućnosti očekuje se značajan rast u cijelom opskrbnom lancu.