Što donosi WiFi 7?

Wi-FI Alliance lansirat će WiFi 7 (802.11be) početkom 2024. godine. Nova inovativna generacija bežičnog donosi značajne promjene u usporedbi s WiFi 6 kao što je povećanje brzine i nižu latenciju

Mreža srijeda, 27. prosinca 2023. u 19:54

Wi-Fi 7 donosi teoretsku brzinu od 46 Gb/s u odnosu na 9,6 Gb/s kakvu ima Wi-Fi 6. Brzina je skoro pomnožena s 5. Takva brzina dolazi od toga što WiFi 7 može upravljati sa 16 tokova podataka, odnosno dvostruko više od WiFi 6. Također ima propusnost od 320 MHz i frekvencijsku modulaciju od 4096 QAM.

Konačna standardizacija Wi-Fi 7 od Instituta inženjera za električne i elektroničke uređaje (Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE), odnosno međunarodne neprofitne profesionalne organizacije za napredovanje tehnologije vezane s elektricitetom bit će do kraja prvog tromjesečja 2024. godine. Na komercijalizaciju tehnologije neće se čekati jer su se proizvođači čipova već pripremili za prilagodbu Wi-Fi 7. Neki od njih kao što su Intel, Qualcomm i Realtek već imaju odgovarajuće čipove. I proizvođači pametnih telefona i rutera usvojili su istu strategiju. Google, Xiaomi i TP-Link također su dizajnirali nove čipove. Te tvrtke samo čekaju službenu standardizaciju kako bi instalirale firmware na svoje nove proizvode.

Teorijske mogućnosti prijenosa podataka Wi-Fi 7 naravno neće biti stvarno primjenjive na uređajima. Naime prijenosna računala i pametni telefoni mogu upravljati s 2 toka podatak. Realna brzina Wi-Fi 7 kod njih će biti 5,8 Gb/s što je, naravno, značajan napredak u odnosu na WiFi 6.

Usto i neki Wi-Fi 7 čipovi će biti ograničeni na 160 MHz te neće moći podržavati maksimalnu teorijsku brzinu Wi-Fi 7.