Prosječna razlučivost primarne kamere pametnih telefona 54MP

Prosječna razlučivost primarne kamere pametnih telefona nastavlja rasti. U drugom tromjesečju ove godine razlučivost se udvostručila s 27 MP u drugom tromjesečju 2020. godine da bi dosegla 54 MP

Gorden Knezović subota, 5. listopada 2024. u 12:10
📷 freestock
freestock

Prema podacima analitičke tvrtke Counterpoint Research, postupni rast razlučivosti glavne kamere pametnih telefona pripisuje se stalnoj sklonosti potrošača prema poboljšanim kamerama, kriteriju koji je dosljedno rangiran među ključnim čimbenicima kupnje pametnog telefona u Counterpointovim anketama Consumer Lens. Kako bi ispunili ta očekivanja, proizvođači su se nastavili fokusirati na inovacije fotoaparata i usvajanje viših razlučivosti. Više od 50% pametnih telefona prodanih tijekom Q2 2024 imalo je kamere razlučivosti 50MP ili veće.

Rast razlučivosti došao iz početnih do srednjih cjenovnih (100-250 dolara) i premium (600 dolara i više) segmenata. U premium segmentu, pomak je potaknut Appleovim prelaskom na 48MP s 12MP sa iPhone 15 serijom. U početnom i srednjem cjenovnom segmentu, trend su potaknuli proizvođači Android pametnih telefona, posebno kineski proizvođači, koji su usvojili kamere više razlučivosti. Dosljedan je rast u prihvaćanju kamera visoke razlučivosti poput 108MP i 100MP u srednjim cjenovnim segmentima.
Tijekom godina došlo je i do pomaka u broju stražnjih kamera. Dok je postavka s četiri kamere bila 32% isporuka na vrhuncu u trećem tromjesečju 2020. godine (Q3 2020), postavka s tri kamere dominirala je tržištem u drugom tromjesečju 2024. godine (Q2 2024) s udjelom od 45%. Pomak se može pripisati proizvođačima originalne opreme koji su integrirali mogućnosti makro kamera u ultraširoke i teleobjektive dok su povećavali veličinu senzora za bolji unos svjetla.

Očekivanja su kako će se razlučivost pametnih telefona nižeg cjenovnog razreda nastaviti povećavati dok će kamere u premium segmentu ostati iste razlučivosti. Naime, proizvođači premium uređaja će se više usredotočiti na druge aspekte kako bi dodatno poboljšali kvalitetu kamera, poput optičkog zumiranja i boljeg unosa svijetla, te na bolju samoobradu fotografije u samom uređaju. Značajke GenAI će biti sve veće u pametnim telefonima.