Još jedan pokušaj mekog spuštanja na Mjesec

Robotski lunarni lender Odysseus lansiran je u svemir u četvrtak 15. veljače 1:05 ujutro po istočnoameričkom vremenu

Gorden Knezović petak, 16. veljače 2024. u 02:10
lender Odysseus 📷 Intuitive Machines
lender Odysseus Intuitive Machines

Lender je napravila tvrtka Intuitive Machines iz Houstona, težak je oko 1.905 kg s punim gorivom, otprilike veličine britanske telefonske govornice. Ako sve bude u redu, za devet dana postat će to prva američka svemirska letjelica koja će se lagano spustiti na površinu Mjeseca od slijetanja Apolla 17 na Mjesec davne 1972. godine.

Zadnje meko slijetanje na Mjesec bilo je prije čak 52 godine u sklopu NASA-ine misije Apollo 📷 NASA
Zadnje meko slijetanje na Mjesec bilo je prije čak 52 godine u sklopu NASA-ine misije Apollo NASA

Misija, nazvana IM-1, trebala je biti lansirana prije zore na Valentinovo, ali je odgođena zbog problema s gorivom metanom. Odysseus je dobio i nadimak Odie.

Raketa SpaceX Falcon 9 koja je nosila lander poletjela je iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy na Floridi, poslavši lander na izravnu putanju prema Mjesecu. Intuitivni strojevi izvijestili su manje od sat vremena kasnije da se svemirska letjelica odvojila od drugog stupnja rakete i uspješno se uključila sa svojim sustavima koji rade prema očekivanjima. Intuitive Machines svoj dizajn letjelice naziva Nova-C. To je šesterokutni cilindar sa šest nogu za slijetanje, visok oko 4,26 m i širok 1,52 m.

Nesupjeli pokušaji

Ako planirano meko slijetanje uspije to bi također bio prvi privatni pokušaj da se dosegne površina Mjeseca u jednom komadu. Tri prethodna pokušaja, američke tvrtke Astrobotic Technology , japanske tvrtke Ispace  i izraelske neprofitne organizacije SpaceIL, nisu uspjela. Američka tvrtka, Astrobotic Technology iz Pittsburgha, pokušala prije otprilike mjesec dana poslati svoj lander Peregrine na Mjesec. Ali kvar na propulzijskom sustavu nedugo nakon lansiranja spriječio je mogućnost slijetanja. Deset dana kasnije, dok se Peregrine vraćao prema Zemlji, izgorio je u atmosferi iznad Tihog oceana.

Cilj projekta CLPS je omogućiti brz, čest i pristupačan pristup površini Mjeseca pomažući u uspostavljanju održivog sektora komercijalnih usluga slijetanja na Mjesec 📷 NASA
Cilj projekta CLPS je omogućiti brz, čest i pristupačan pristup površini Mjeseca pomažući u uspostavljanju održivog sektora komercijalnih usluga slijetanja na Mjesec NASA

Svemirska ekonomija

I Odysseus i Peregrine dio su NASA-inog programa Commercial Lunar Payload Services ili CLPS, odnosno dio je NASA-inih napora za razvoj svemirske ekonomije u nastajanju i stvaranje komercijalnih partnera koji će omogućiti daljnja istraživanja. Cilj programa je koristiti komercijalne tvrtke za slanje eksperimenata na Mjesec umjesto da NASA gradi i upravlja vlastitim lenderima na Mjesec. NASA se nada da će program smanjiti troškove vlastitih misija i omogućiti dvije isporuke na Mjesec svake godine. Namijenio je 2,6 milijardi dolara financiranja za ugovore do 2028. godine, za koje je 14 američkih kompanija odabrano da se natječu za ugovore, uključujući Blue Origin Jeffa Bezosa, SpaceX Elona Muska i Lockheed Martin Space. NASA se nada da će takav pristup biti puno jeftiniji, što će joj omogućiti češće slanje više misija dok se priprema poslati astronaute natrag na Mjesec kao dio svog programa Artemis.

Ako privatne tvrtke poput Intuitive Machines uspiju izvesti meko slijetanje na Mjesec, po cijeni puno manjoj od tradicionalne NASA-ine misije, to će otvoriti vrata širem istraživanju Mjeseca od strane NASA-e i drugih nacionalnih svemirskih agencija te i od komercijalnih tvrtki.

Interes NASA-e

U slučaju uspješne misije NASA će biti primarni kupac tehnologije Intuitive Machines kojoj je platila 118 milijuna američkih dolara za postavljanje svoje opreme na lenderu Odysseus, postavljeni su  stereo kamera za promatranje oblaka prašine koja se diže tijekom slijetanja i radio prijamnik za mjerenje učinaka nabijenih čestica s mjesečeve površine na radio signale. Uz opremu koju je postavila NASA, na Odysseusu je i druga oprema. Među opremom su i  kamera Eagle Cam koju su izradili studenti Embry-Riddle Aeronautical University u Daytona Beachu, Florida, i serija skulptura Jeffa Koonsa, dio NFT kripto projekta, i materijal razvijen za izolaciju lendera koji je razvio proizvođač odjeće Columbia Sportswear. Planirano je da Eagle Cam, napusti lender kada bude oko 9,15 m iznad mjesečeve površine i fotografira slijetanje lendera.

SpaceXova raketa Falcon 9 poslala je lender Intuitive Machinesa prema Mjesecu za pokušaj mekog spuštanja na Zemljin porirodni satelit 📷 SpaceX
SpaceXova raketa Falcon 9 poslala je lender Intuitive Machinesa prema Mjesecu za pokušaj mekog spuštanja na Zemljin porirodni satelit SpaceX

Misija

Nakon tjedan dana putovanja daleko od Zemlje, Odysseus će ući u orbitu oko Mjeseca oko 62 milje iznad površine. Zatim će, 24 sata kasnije, upaliti svoj motor kako bi započeo svoje konačno spuštanje. Sat kasnije, spušten je blizu kratera nazvanog Malapert A, oko 285 milja od južnog pola. Mjesto slijetanja je relativno ravno, mjesto na koje je letjelici lakše sletjeti.

Južno polarno područje, posebno krateri koji ostaju u vječnoj sjeni, postalo je područje interesa zbog prisutnosti vodenog leda. Prethodne američke misije na Mjesec sletjele su u ekvatorijalna područja.

Nakon slijetanja, Odysseus će djelovati sedam dana dok sunce ne zađe. Lender na solarni pogon nije dizajniran da preživi hladnoću mjesečeve noći.