Izrada alata u stilu ChatGPT-a s promatranjem Zemlje

S partnerima iz područja svemira, računarstva i meteorologije, Europska svemirska agencija razvija digitalnog asistenta za promatranje Zemlje koji će razumjeti ljudske upite i odgovarati na njih

Mreža četvrtak, 28. ožujka 2024. u 19:00
📷 Pixabay/Geralt
Pixabay/Geralt

Alat bi trebao znati odgovore na mnoštvo pitanja poput: "Možete li mi napraviti izuzetno točnu klasifikacijsku kartu uzgoja usjeva u Keniji?" ili "Sliježu li se zgrade u mojoj ulici?" Odgovori bi bili znanstveno utemeljeni na osnovu provjerenih podataka promatranja Zemlje.

Promatranje Zemlje svaki dan stvara goleme količine vitalnih podataka, ali ljudima je teško osigurati da iz tih podataka dobijemo najbolju vrijednost. Srećom, umjetna inteligencija pomaže u interakciji s tako velikim i složenim skupovima podataka, identificirajući ključne značajke i prikazujući informacije u formatu koji je jednostavan za korištenje.

Na primjer, I*STAR, aktivnost koju sufinancira program ESA InCubed, razvio je platformu koja koristi AI za praćenje događaja poput potresa ili erupcija vulkana kako bi satelitski operateri mogli automatski planirati sljedeće prikupljanje podataka za korisnike.

Alat SaferPlaces AI, koji također podržava InCubed, stvara karte poplava za timove za odgovor na katastrofe spajanjem mjerenja na licu mjesta sa satelitskim podacima. SaferPlaces je bio. Na primjer, ključan za procjenu štete tijekom prošlogodišnjih poplava u Emiliji-Romagni u Italiji.