Globalno tržište mobilne IoT povezivosti lani doseglo 15 mlrd dolara

Mobilni operateri diljem svijeta zaradili su 15 milijardi američkih dolara od 3,56 milijardi mobilnih IoT veza u 2023. godini

Mreža ponedjeljak, 29. srpnja 2024. u 11:05

Kako se navodi u Global Cellular IoT Connectivity Tracker & Forecast, izvješću  IoT Analytics a ažuriranom u lipnju ove godine prihod mobilnog operatera od IoT-a rastao po prosječnoj godišnjoj stopi rasta (CAGR) od 16% od 2010. godine. IoT Analytics predviđa ubrzanje rasta počevši od ove 2024. godine, pri čemu se očekuje da će CAGR prijeći 18% do 2030. godine.

U izvješću se navodi kako je stopa rasta prihoda od IoT-a za mobilne operatere premašila stopu rasta dobavljača softvera i općenito stope rasta hiperskalera u 2023. godini, što  prema Global IoT Enterprise Spending, ukazuje da važnost mobilnu IoT povezanost nastavlja rasti.

Dok je prošle godine zabilježen pad prihoda od isporuka mobilnih IoT modula  od 10% u odnosu na prethodnu 2022. godinu, u isto je vrijeme prihod od mobilnog IoT povezivanja porastao 23% u odnosu na prethodnu godinu.

Tržišni udjeli

Pet mrežnih operatera upravljalo je s 83% svih globalnih mobilnih IoT veza u 2023. godini. Tih pet operatera su China Mobile, China Telecom, China Unicom, Vodafone i AT&T . Njihovi prihodi od IoT-a čine 64% globalnog tržišta.

China Mobile doprinio je 46% globalnih mobilnih IoT veza i 20% globalnog prihoda od mobilne IoT povezivosti u 2023. godini. Mobilne IoT veze China Mobilea porasle su za 20% u odnosu na prethodnu 2022. godinu.

China Telecom pridonio je 15% globalnih mobilnih IoT veza i 7% globalnih prihoda od mobilnih IoT povezivanja. Mobilna IoT veza China Telecoma porasla je za 28% na godišnjoj razini.

China Unicom pridonio je 14% globalnih mobilnih IoT veza i 10% globalnih prihoda od mobilnih IoT povezivanja. China Unicomova mobilna IoT veza porasla je za 28% na godišnjoj razini zbog usvajanja 4G i 5G tehnologija velike brzine.

Vodafone je doprinio s 5% globalnih mobilnih IoT veza i 9% globalnih prihoda od mobilnih IoT povezivanja. Vodafonova mobilna IoT veza porasla je za 15% na godišnjoj razini zbog velike potražnje iz automobilskog sektora.

AT&T je doprinio s 4% globalnih mobilnih IoT veza i 12% globalnih prihoda od mobilnih IoT povezivanja. AT&T-ova mobilna IoT veza porasla je za 19% na godišnjoj razini zbog velike potražnje iz automobilskog sektora.

5G i 5G RedCap

U izvješću se navodi i kako će 5G i 5G RedCap doprinijet sa skoro 50% prihoda od IoT povezivosti mobilnog operatera do 2030. godine. Na temelju praćenja IoT povezivosti, IoT Analytics predviđa da će 5G i 5G RedCap potaknuti globalno tržište mobilne IoT povezivosti do CAGR od 18% od 2024. do 2030. godine jer će povećati svoj zajednički tržišni udio u prihodima na gotovo većinu do kraja 2030. godine. Prema izvješću IoT Analyticsa o 5G IoT & Private 5G tržištu 2024. – 2030. (objavljenom u lipnju 2024.), predviđa se da će 5G IoT veze rasti po CAGR-u od 44% od 2024. do 2030. godine.

IoT uređaji ugrađeni s modulom RedCap ne zahtijevaju usku ili determinističku latenciju kao u vremenski kritičnim komunikacijskim aplikacijama. Takvi uređaji zahtijevaju podatkovnu brzinu manju od 150 Mb/s za preuzimanje i manju od 50 Mb/s za upload, s latencijom manjom od 100 ms. To smanjuje složenost uređaja i smanjuje troškove, što dovodi do primjetnog porasta broja potrošačkih, poslovnih i industrijskih uređaja koji koriste 5G RedCap koji izlaze na tržište. Prije svega, upotreba 5G RedCapa u videonadzoru postaje sve popularnija, budući da nudi dovoljne brzine prijenosa podataka potrebne za video kamere za prijenos visokokvalitetnih video tokova bez potrebe za punim mogućnostima (i troškovima) standardnog 5G.

5G RedCap je spreman transformirati IoT krajolik čineći 5G značajke pristupačnijim i podržavajući brojne aplikacije, od industrijskog IoT-a do Consumer IoT-a. Njegove optimizacije dizajna, poput smanjene propusnosti kanala i ograničenog redoslijeda modulacije, povećavaju učinkovitost uređaja i ekonomičnost. Koristeći postojeću 5G infrastrukturu, RedCap osigurava dugotrajnost trenutnih implementacija i olakšava prijelaz na povezivost sljedeće generacije. Nadmašuje LTE Cat-1 i Cat-4, s boljim performansama uzlazne veze i produljenim trajanjem baterije, zadovoljavajući kritične potrebe korištenja srednje brzine kao što su nosivi uređaji i pametne kamere.