Destination Earth - prekretnica u digitalnom modeliranju Zemlje

Destination Earth (DestinE), inicijativa je Europske unije koja ima za cilj razviti digitalnog blizanca ili repliku našeg planeta

Gorden Knezović četvrtak, 13. lipnja 2024. u 11:05
📷 Lumi
Lumi

U EuroHPC LUMI superkompjuterskom centru u Kajaaniju u Finskoj 10. lipnja pokrenut je projekt Odredište Zemlja (Destination Earth) to jest projekt izgradnje digitalnog dvojnika Zemlje koji će omogućiti uvide u složenost našeg planeta kako bi se unaprijedila prilagodba klimatskim promjenama i modeliranje otpornosti na okoliš. LUMI je najbrže superračunalo u Europi i peto najbrže na globalnoj razini (Lista Top500 objavljena u svibnju 2024.) te je dvanaesto najzelenije superračunalo na planetu ( Lista Green500 objavljena u svibnju 2024.).

Destination Earth vodeća je inicijativa Europske komisije za razvoj vrlo preciznog digitalnog blizanca ili replike Zemljinog sustava i trebala bi revolucionirati naše razumijevanje prirodnih fenomena, opasnosti i utjecaja ljudskih aktivnosti povezanih s klimatskim i ekološkim promjenama.

Digitalni blizanac Zemlje koristit će se za praćenje učinaka prirodnih i ljudskih aktivnosti na naš planet, predviđanje ekstremnih događaja i prilagođavanje politika pitanjima vezanim uz klimu 📷 Destination Earth
Digitalni blizanac Zemlje koristit će se za praćenje učinaka prirodnih i ljudskih aktivnosti na naš planet, predviđanje ekstremnih događaja i prilagođavanje politika pitanjima vezanim uz klimu Destination Earth

Iskorištavajući najnaprednije tehnologije digitalnih blizanaca, analitiku podataka i umjetnu inteligenciju, kao i nedavna ulaganja i napredak u računalstvu visokih performansi, Destination Earth nudi neviđene razine točnosti, razlučivosti i interaktivnosti, omogućujući korisnicima da istraže kako će se sustav Zemlje razvijati pod različitim uvjetima. 'što ako' scenariji za nekoliko desetljeća unaprijed.

Ovo osnažuje kreatore politika, istraživače i druge dionike da donose informirane odluke u dizajniranju točnih strategija prilagodbe klimatskim promjenama i učinkovitih mjera za ublažavanje.

Također čini osnovu za učinkovite europske strategije prilagodbe za podršku zelenoj tranziciji, pomažući EU da postigne svoj cilj da postane ugljično neutralna do 2050. godine i provedbu Zelenog dogovora i Digitalne strategije.

Odredište Zemlja je projekt Europske komisije koji provodi ESA (European Space Agenxy) zajedno s Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) i Europskom organizacijom za korištenje meteoroloških satelita (Eumetsat). U izgradnju sustava uključeno je više od 100 javnih i privatnih partnera.

ESA razvija i upravlja platformom DestinE , otvorenim i sigurnim okruženjem u oblaku koje će podržati iskorištavanje podataka DestinE s ciljem zadovoljavanja potreba velike i raznolike zajednice koja uključuje građane, znanstvenike i akademike, komercijalne subjekte i kreatore politika 📷 esa
ESA razvija i upravlja platformom DestinE , otvorenim i sigurnim okruženjem u oblaku koje će podržati iskorištavanje podataka DestinE s ciljem zadovoljavanja potreba velike i raznolike zajednice koja uključuje građane, znanstvenike i akademike, komercijalne subjekte i kreatore politika esa

Platforma

ESA razvija i upravlja platformom DestinE, otvorenim i sigurnim okruženjem u cloud computingu koje će podržati iskorištavanje podataka DestinE s ciljem zadovoljavanja potreba velike i raznolike zajednice koja uključuje građane, znanstvenike i akademike, komercijalne subjekte i kreatore politika.

Odabrane skupine korisnika koji pristupaju platformi DestinE mogu istraživati ​​i obrađivati ​​podatke generirane simulacijama prva dva digitalna blizanca. Nastavit će se razvijati kako bi pružio više usluga, alata i aplikacija za pokrivanje rastućih potreba svojih korisnika.