Deepfakeovi se šire u prijevarama i na društvenim mrežama 'brže od očekivanog'

Deepfakovi su sve sofisticiraniji i sve je više alata s kojima postaju dostupniji široj zajednici

Gorden Knezović utorak, 25. lipnja 2024. u 15:10
📷 flickr
flickr

Deepfakeovi (slika ili snimka koja je uvjerljivo izmijenjena i manipulirana kako bi se netko lažno predstavio kao da radi ili govori nešto što zapravo nije učinjeno ili rečeno) kao alat koji koriste kibernetički kriminalci, haktivisti, lažne medijske tvrtke i drugi zlonamjerni akteri šire se brže od očekivanja stručnjaka. 

Političari, tvrtke, slavni

Na meti deepfake uradaka najzastupljeniji su političari s 40 posto, a slijede ih slavne osobe sa skoro 30 posto udjela u ukupnom deepfakeu, objavljeno je u izvješću o različitim prijetnjama u tehnologiji tvrtke Sensity, tvrtke osnovane 2018. godine specijalizirane za otkrivanje deepfakea.

Sensity ima vlastiti alat za analizu piksela i strukture datoteke kako bi otkrio je li izmijenjena. Skoro sve velike globalne tehnološke tvrtke nastoje razviti što bolje alate za otkrivanje deepfakea. Intel je, na primjer, 2022. godine pokrenuo detektor lažnih slika u stvarnom vremenu provjerom interakcije svjetlosti s krvnim žilama na licu osoba. Metine platforme, kako je najavljeno, uskoro će označavati sadržaj generiran umjetnom inteligencijom za svoje korisnike.

U skoro 20 posto hiperrealitstičnih imitacija mete su poduzeća. Političarima se u deepfakovima uglavnom pridodaju lažne izjave s ciljem utjecaja na izbore i na promjenu stava javnog mnijenja.

Načini širenja

Najčešće se prijevare dijele na društvenim mrežama zbog viralnog potencijala i mogućnosti ciljanog oglašavanja, što prevarantima omogućuje da dopru do određenih skupina za koje je vjerojatnije da će biti zainteresirane za trgovanje, kockanje ili kripto, navodi se u izvješću Sensitya.

Trgovina je daleko najviše ciljana industrija od strane deepfake prijevara, koja predstavlja oko 35 posto njih, a slijede maloprodaja i kockanje, obje s oko 15 posto. Prijevare s javnim subvencijama čine 12,5 posto.

Izvješće je također naglasilo visokotehnološke prijevare koje uključuju zaobilaženje biometrijske provjere za pristup internetskom bankarstvu ili financijskim uslugama.