100 mln dolara u novo superračunalo za istraživanja vremena, klime, oceana…

Novo NOAA (Nacionalna uprava za oceane i atmosferu) računalo visokih performansi, Rhea, pridružit će se NOAA HPC Hera u NOAA Environmental Security Computing Center u Fairmontu, West Virginia

Gorden Knezović subota, 7. rujna 2024. u 11:05

Rhea, nazvana po grčkoj božici i majci bogova, bit će instalirana u modularni računalni podatkovni centar u NESCC-u. Rhea će unaprijediti istraživanja o predviđanju vremena, klime, oceana i ekosustava.

“Novi sustav ojačat će NOAA-ino istraživanje i primjenu sposobnosti umjetne inteligencije i strojnog učenja (AI/ML), što će u konačnici poboljšati prognozu vremena, oceana i klime, modeliranje ekosustava i korištenje satelitskih promatranja Zemlje za razumijevanje klimatskih promjena", rekao je pomoćnik ministra trgovine Michael C. Morgan. "

Rhea sadrži jedinice za grafičku obradu koje će ubrzati NOAA-inu upotrebu AI/ML-a u nizu područja, uključujući praćenje morskih vrsta, vremensku prognozu i modeliranje specifičnih ekoloških fenomena kao što su atmosferske rijeke, vrijeme požara i intenziviranje uragana korištenjem promatranja Zemlje. Novi računalni kapacitet također će se koristiti za razvoj vremenskih i klimatskih modela kako bi se poboljšalo predviđanje i predviđanje suša, poplava i šumskih požara.

Dodatak Rhea će dodati oko osam petaflopa računalne brzine i kapaciteta postojećem NOAA-inom R&D HPC kapacitetu od 35 petaflopa, čime će ukupan broj iznositi 43 petaflopa. Petaflop je tisuću trilijuna ili jedan kvadrilijun operacija u sekundi i predstavlja izuzetno veliku brzinu računanja za jedan stroj. Osim toga, NOAA integrira još jedan HPC sustav u NESCC koji će ukupni R&D HPC dovesti do približno 48 petaflopa.