U Notepad za Windows 11 stiže brojač znakova

Microsoft je u zadnje vrijeme pomalo unaprjeđivao svoju Notepad aplikaciju, a sada joj dodaje brojač znakova, nešto slično kao što ima Microsoft Word

Tomislav Stanković nedjelja, 10. prosinca 2023. u 15:44

Ovaj ugrađeni uređivač teksta u sustavu Windows 11 dobiva novu značajku, a riječ je o broju znakova na statusnoj traci. Prema Microsoftovoj objavi, u Notepad stiže brojač znakova i direktni pristup aplikaciji iz File Explorera.

Kao što je prikazano na slici u nastavku, odsad će se lakše pristupiti Notepadu direktno iz File Exloprera – desnim klikom miša na tekstualnu datoteku i odabir opcije Uredi u Notepadu, umjesto dosadašnjeg načina Otvori pomoću, koji zahtijeva nešto više klikova.

Inače, broj znakova služi praćenju duljine dokumenta s prikazom broja znakova na statusnoj traci. Brojač znakova u Notepadu funkcionira na dva načina. Prema zadanim postavkama bit će prikazan ukupan broj znakova dokumenta na statusnoj traci na dnu prozora. Pored toga, ukoliko se odabere određeni dio teksta u dokumentu, tada će se odvojeno prikazati broj znakova za taj odabrani tekst te ukupan broj znakova cijelog dokumenta.

Osim ovoga, Microsoft je u zadnje vrijeme za Notepad imao brojna poboljšanja, dodao je tabove, tamni način rada te opciju automatskog spremanja koja omogućuje da se aplikacija zatvori bez skočnog prozora s upitom za spremanje.

Ažuriranje za Notepad dostupno u verziji 11.2311.29.0 zasad je u testnoj fazi dostupno samo korisnicima Dev Channel i Canary Channel, no pitanje je vremena kada će doći ostalim korisnicima.

Microsoft ovim ažuriranjima radi na tome da Notepad u potpunosti naslijedi WordPad, koji će biti povučen iz upotrebe u budućem ažuriranju Windowsa.