Postavljeni temelji za nacionalnu kvantnu infrastrukturu

Projekt obuhvaća implementaciju eksperimentalne infrastrukture za kvantnu razmjenu ključeva putem mreže optičkih vlakana te uspostavlja preduvjete za buduću svemirsku povezanost.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 13. svibnja 2024. u 06:10
Bojan Schmidt 📷 CARNet
Bojan Schmidt CARNet

Projekt Hrvatska kvantna komunikacijska infrastruktura - CroQCI trebao bi biti temelj za izgradnju zaštitite nacionalne kritične infrastrukture - poput vladinih institucija, operatora ključnih usluga te davatelja digitalnih usluga - od novih kibernetičkih prijetnji. 

Ukupno vrijedan 9,9 milijuna eura, financiran je u jednakom omjeru iz programa Digitalna Europa i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

Projekt obuhvaća implementaciju eksperimentalne infrastrukture za kvantnu razmjenu ključeva (QKD) putem mreže optičkih vlakana te uspostavlja preduvjete za buduću svemirsku povezanost. 

Time će nacionalna strateška komunikacijska infrastruktura imati mogućnost nadogradnje za sigurniju razmjenu informacija. 

Ujedno se planira povezivanje hrvatske kvantne komunikacijske infrastrukture s usporedivim infrastrukturama susjednih članica Europske unije i potpunu integraciju u buduću mrežu EuroQCI.

Suradnjom do komponenti, uređaja i softvera

"Dolaskom kvantnih računala mogu se očekivati ozbiljne kompromitacije sigurnosti i povjerljivosti podataka koje štitimo uobičajenim mehanizmima enkripcije. 

To se odnosi na većinu mrežnog prometa na internetu, a posebno je zabrinjavajuće u slučaju osjetljivih podataka iz domene financijskog sektora, zdravstva, energetike, transporta i slično. 

Stoga treba naći novu paradigmu zaštite u digitalnom prostoru, a kvantne tehnologije u kvantnim komunikacijskim mrežama nameću se kao jedno od rješenja za ultra-sigurnu zaštitu podataka", naglasio je voditelj projekta Bojan Schmidt, voditelj službe za primjenu i integraciju novih tehnologija u CARNET-u. 

Nositelj i koordinator projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, uz znanstveno vodstvo Instituta Ruđer Bošković. 

Partnerske organizacije su Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Institut za fiziku, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Odašiljači i veze te Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Prijenos znanja između istraživačke zajednice i partnerskih institucija omogućit će  proizvodnju komponenti, uređaja i softvera za primjenu novih kvantnih tehnologija.

To bi trebalo imati važan utjecaj na poticanje korištenja visoke tehnologije i gospodarskog rasta, ne samo u Hrvatskoj, nego i u širem europskom kontekstu.