Europska potrošnja na sigurnost 2024. rasti će dvoznamenkasto

Prema Globalnom vodiču za potrošnju na kibernetičku sigurnost koji je objavila Međunarodna podatkovna organizacija (IDC), europska potrošnja na sigurnost porast će za 12,3% u 2024. godini

Mreža subota, 30. ožujka 2024. u 18:05

To će biti još jednu godinu snažnog dvoznamenkastog rasta tržišta. Očekuje se da će potrošnja u regiji stabilno rasti ove godine pa do 2027. godine kada će, kako se procjenjuje, dosegnuvši 84 milijarde američkih dolara. Sigurnost jee postalo jedno od ključnih područja IT ulaganja za europske organizacije jer se suočavaju sa stalnom prijetnjama. Kako bi uopće funkcionirale moraju osigurati svoje digitalno okruđenje, te zadovoljiti usklađenosti s nacionalnim i propisima Europske unije (npr. NIS2 i DORA).

📷 IDC
IDC

Snažan rast napada

Značajan trend rasta potrošnje na sigurnost karakterizirat će cijeli kontinent. Za zemlje srednje i istočne Europe (Central and East Europe, CEE) potaknuto stalnim porastom softverskog tržišta očekuju se najveće stope rasta (na primjer, 15,4% u Češkoj i 13,4% u Mađarskoj). Očekuje se da će sigurnosni softver i usluge biti ključna područja rasta u svim europskim zemljama, uključujući najveće potrošače – Veliku Britaniju, Njemačku i Francusku - koje zajedno čine više od 50% europskog IT tržišta.

„Europske organizacije suočavaju se s do sada najučestalijim i najsofisticiranijim kibernetičkim prijetnjama, potaknutim snažnim rastom kibernetičkog kriminala, proliferacijom svih alata i usluga za napad na dar webu i turbulentnim geopolitičkim krajolikom,” ističe pomoćnik direktora istraživanja IDC European Security Mark Child dodajući kako „Europska unija nastoji potaknuti regionalno poboljšanje kibernetičke otpornosti kroz mnoštvo zakonodavnih mjera koje će također donijeti mnogo veću uključenost izvršnog menadžmenta u strategiju kibernetičke sigurnosti. Unatoč tome, rješavanje prijetnje zahtijeva znatan i holistički angažman svih organizacija. Strategije ulaganja u kibernetičku sigurnost moraju se ujediniti oko poboljšane kvantifikacije kibernetičkog rizika, ravnoteže preventivnih i proaktivnih mjera, razmatranja svih korisničkih skupina i poslovnih procesa te dostupnosti potrebnih vještina i resursa, kako internih, tako i onih dobivenih od trećih strana.“

📷 IDC
IDC

Najčešći ciljevi

Bankarstvo, središnja država, lokalna samouprava, telekomunikacije i maloprodaja ove će godine najviše potrošiti na sigurnost. Tih pet industrija zajedno predstavljat će gotovo 38% ukupnog europskog sigurnosnog tržišta. Najbrže rastuće industrije u 2024. godini bit će bankarstvo (14,2% međugodišnji rast), mediji i zabava (14,0%) te zrakoplovstvo i obrana (13,8%).

„Sve sofisticiraniji alati dostupni kibernetičkim kriminalcima - sada uključujući generativnu umjetnu inteligenciju - pretvaraju sigurnost iz tehničkog zahtjeva u ključni strateški čimbenik za tvrtke u svim industrijama kako bi ostale konkurentne na tržištu. To još više vrijedi za vertikale kao što su bankarstvo, mediji, obrana, telekomunikacije i vlada, gdje kibernetički napadi mogu imati strašne posljedice i na poslovne operacije i na reputaciju organizacije," upozorava voditelj istraživanja, IDC European Data and Analytics Stefano Perini te dodaje kako će „mala i srednja poduzeća, koja su uobičajeno slabije pripremljena od većih tvrtki u kibernetičkoj sigurnosti, također će biti posebno izložena rastućoj plimi kibernetičkih napada. Kao odgovor na to, oni će se sve više fokusirati na upravljane usluge, kao i na obuku svojih zaposlenika kako bi se nosili s novim sigurnosnim rizicima.”

Banke će se i dalje suočavati sa sve većim brojem kibernetičkih prijetnji poput ransomwarea, iznuđivačkog softvera i eksfiltracije te će sve više ulagati u osiguranje postojećih poslovnih procesa i zaštitu novih inicijativa za digitalnu transformaciju. Medijske i zabavne tvrtke morat će se zaštititi od sve većeg broja zlonamjernih napada koji mogu biti štetniji nego za druge industrije, zahvaljujući velikoj vidljivosti u javnosti. Zbog stalnih geopolitičkih napetosti u regiji, zrakoplovna i obrambena industrija će se sve više usredotočiti na osiguravanje IT i OT imovine i njihovu zaštitu od kršenja podataka.