Zatvara se muzej računala Paula Allena

Na prodaju putem dražbe bit će ponuđeno pismo Alberta Einsteina, svemirsko odijelo astronauta Eda Whitea i računalo na kojem su Allen i Bill Gates pisali prvi računalni kod.

Miroslav Wranka četvrtak, 27. lipnja 2024. u 11:03
📷 Joe Mabel (Wikipedia)
Joe Mabel (Wikipedia)

Zaklada pokojnog suosnivača Microsofta Paula Allena odlučila je zatvoriti Living Computers: Museum + Labs, mjesto u američkom gradu Seattleu.

Muzej je privremeno zatvoren u veljači 2020. s početkom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Sada je ta privremena mjera postala trajna. Ni web odredište muzeja, niti njegove platforme društvenih medija više nisu dostupne.

Zasad nije jasno zašto je došlo do zatvaranja.

Allen je muzej pokrenuo 2012. godine, kako bi posjetiteljima omogućio upoznavanje sa starim računalima i drugim znanstvenim relikvijama. Imao je učionicu i laboratorij, a na njegovoj web stranici su bileonline emulacije Commodorea 64, Applea II i drugih retro računala.

Tim emulatorima sada će upravljati SDF.org, iz kojeg poručuju kako se nadaju proširiti ponudu.

Neki od muzejskih izložaka ići će na prodaju. Aukcijska kuća Christie's je objavila popis od preko 150 muzejskih eksponata koje će ponuditi na prodaju, a sav prihod otići će u dobrotvorne svrhe.

Među najzanimljivijim predmetima za dražbu su Digital Equipment Corporation PDP-10 iz 1971. (model na kojem su Allen i Bill Gates napisali prvi računalni kod), pismo Alberta Einsteina američkom predsjedniku Franklinu Rooseveltu iz 1939. u vezi s mogućnošću da Njemačka radi na nuklearnoj bombi i svemirsko odijelo astronauta Eda Whitea koje je nosio na prvoj američkoj svemirskoj šetnji tijekom misije Gemini. 

Daleko najvrjednije u nizu je Einsteinovo pismo - moglo bi dobiti između četiri i šest milijuna američkih dolara. Ostali predmeti mogli bi dosegnuti desetke tisuća.

Prva tranša njegove zbirke umjetnina prodana je 2022. za 1,62 milijarde USD, što je također otišlo u dobrotvorne svrhe.