Kina želi cenzurirati satelitski prijenos podataka u stvarnom vremenu

Nacrt novih pravila za korištenje terminalne opreme s izravnom vezom na satelitske usluge prilično je restriktivan.

Mreža nedjelja, 6. listopada 2024. u 12:20
📷 SpaceX (Pexels)
SpaceX (Pexels)

U najnovijem nacrtu pravila Kineska uprava za kibernetički prostor predlaže da bilo koja organizacija ili pojedinac koji koristi terminalnu opremu s izravnom vezom na satelitske usluge ne smije "proizvoditi, kopirati, objavljivati ​​ili širiti sadržaj zabranjen zakonima i administrativnim propisima, kao što je sadržaj koji potiče subverziju državne vlasti, rušenje socijalističkog sustava, ugrožava nacionalnu sigurnost i interese, šteti nacionalnoj slici, potiče otcjepljenje zemlje, potkopava nacionalno jedinstvo i društvenu stabilnost, promiče terorizam, ekstremizam, nacionalnu mržnju i diskriminaciju, nasilje, pornografiju i lažne informacije".

Spomenuta oprema uključuje civilne ručne, prijenosne i fiksne terminale, kao i terminale instalirane na zrakoplovima, brodovima i vozilima... Pružatelji usluga moraju uskladiti svoje poslovanje sa zahtjevima nacionalne sigurnosti i mrežne sigurnosti te spriječiti nezakonite aktivnosti.

Nacrt također uključuje članke koji bi olakšali praćenje pružatelja usluga i korisnika. Pružatelji usluga morat će, između ostalog:

  • dobiti licence i odobrenja za rad
  • prikupiti stvarne podatke o identitetu od onih koji koriste njegove usluge
  • integrirati praćenje i nadzor u svoje platforme
  • locirati zemaljske objekte i korisničke podatke na kineskom tlu te ih dati na obradu nadležnom državnom tijelu ako idu u inozemstvo.

Rok za povratne informacije za novi nacrt postavljen je na 27. listopada 2024.