TSMC ima novu tehnologiju proizvodnje čipova, mrse konce Intelu

Čelnici tajvanske tvrtke očekuju kako će proizvođači čipova za umjetnu inteligenciju vjerojatno biti prvi koji će usvojiti novu tehnologiju, ne proizvođači pametnih telefona.

Mreža petak, 26. travnja 2024. u 11:07
📷 Pexels (Pixabay)
Pexels (Pixabay)

Tvrtka Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) najavila je kako će nova tehnologija proizvodnje čipova pod nazivom "A16" ući u proizvodnju u drugoj polovici 2026 godine.

Time planiraju izazvati Intel u utrci tko će napraviti najbrže čipove na svijetu. Intel je ranije postavio prvo mjesto u toj utrci kao cilj tehnologije koju nazivaju "14A".

Čelnici TSMC-a očekuju kako će proizvođači čipova za umjetnu inteligenciju vjerojatno biti prvi koji će usvojiti novu tehnologiju, ne proizvođači pametnih telefona.

Novi proces proizvodnje razvijen je brže no što se očekivalo zbog potražnje tvrtki za čipovima namijenjenim umjetnoj inteligenciji. 

U TSMC-u ne vjeruju kako će im za to biti potrebni novi ASML-ovi litografski alatni strojevi, koji koštaju do 373 milijuna američkih dolara po komadu. Intel planira biti prvi koji će ih koristiti u proizvodnji.

TSMC je također otkrio novu tehnologiju za napajanje sa stražnje strane čipa, koja pomaže ubrzati čipove za umjetnu inteligenciju i bit će dostupna 2026. godine.

Intel je najavio sličnu tehnologiju, koja bi trebala biti jedna od njegovih primarnih konkurentskih prednosti.