SK Hynix uložit će blizu 75 mlrd. USD u čipove

Također će uložiti nešto manje od 60 mlrd. USD u umjetnu inteligenciju, a i racionalizirat će rad svojih podružnica.

Miroslav Wranka četvrtak, 11. srpnja 2024. u 07:10
📷 SK Hynix
SK Hynix

Južnokorejski SK Hynix uložit će 74,6 milijardi američkih dolara do 2028. godine kako bi ojačao svoje poslovanje sa čipovima, fokusirajući se na umjetnu inteligenciju.

SK Group također je najavio kako će uložiti nešto manje od 60 mlrd. USD do 2026. u umjetnu inteligenciju i poluvodiče, kao i za povrate dioničarima, a u planu je i racionalizacija rada više od 175 podružnica.

Konglomerat je planove iznio nakon dvodnevnog strateškog sastanka, s ciljem oživljavanja grupe nakon što su SK Hynix, koji donosi najviše prihoda, i ogranak grupacije za baterije za električna vozila pretrpjeli teške gubitke.

Objavili su kako su nastojali poboljšati konkurentnost fokusirajući se na vrijednosni lanac vezan uz umjetnu inteligenciju, uključujući memorijske čipove visoke propusnosti (HBM), podatkovne centre i usluge kao što su personalizirani pomoćnici temeljeni na umjetnoj inteligenciji.

Potrebna je "preventivna i temeljita promjena", rekao je predsjednik SK grupe Chey Tae-won

Stoga planiraju prilagoditi broj podružnica u grupi na "upravljiv raspon". Nisu naveli o kojem je broju podružnica koje će biti zatvorene riječ.

SK Innovation, u čijem je vlasništvu rafinerija nafte i proizvodnja baterija SK On, nastavit će spajanje s profitabilnom plinskom podružnicom SK E&S.

Grupa očekuje da će njezina dobit prije oporezivanja ove godine dosegnuti nešto manje od 16 mlrd. USD, nadoknađujući prošlogodišnji gubitak, s ciljem dosezanja dobiti prije oporezivanja od oko 30 mlrd. USD do 2026. godine.