Qualcomm kupuje dijelove Intelovog poslovanja?

Qualcomm je bio naročito zainteresiran za Intelov odjel za dizajn čipova osobna računala, ali su u obzir bili uzeti svi odjeli koji se bave dizajnom.

Mreža nedjelja, 8. rujna 2024. u 07:10
📷 Coolcaesar (Wikipedia)
Coolcaesar (Wikipedia)

U Qualcommu su razmatrali mogućnost preuzimanja dijelova Intelovog poslovanja vezanog uz dizajn procesora kako bi poboljšali vlastiti portfelj proizvoda.

Riječ je bila o različitim dijelovima diva proizvodnje čipova, koji se bori kako bi došao do gotovine pa želi odbaciti pojedine poslovne jedinice i rasprodati drugu imovinu.

Qualcomm je bio naročito zainteresiran za Intelov odjel za dizajn čipova osobna računala, ali su u obzir bili uzeti svi odjeli koji se bave dizajnom. Nisu pokazali zanimanje za segment poslužitelja i druge dijelove Intela, piše Reuters.

Na planovima za kupnju navodno se radi već mjesecima. Ipak, nisu još finalizirani i mogli bi biti promijenjeni. 

U Intelu tvrde kako nisu dobili Qualcommov prijedlog potencijalne akvizicije i kako su "duboko predani svom poslovanju s PC-jima".

Trenutna tržišna vrijednost Qualcomma iznosi 184 milijarde američkih dolara. Ostvarili su 35,82 mlrd. USD ukupnog prihoda u svojoj posljednjoj fiskalnoj godini. Poznati su po čipovima u pametnim telefonima. Među njihovim većim kupcima je Apple. 

Iza Intela je katastrofalno loše drugo tromjesečje, zbog čega su najavili otkaze za 15 posto zaposlenih i pauzu u isplati dividendi. 

Njegov poslovni prihod od PC-a pao je prošle godine osam posto, na 29,3 mlrd. USD, zbog slabe potražnje za osobnim računalima. Nadaju se kako bi uvođenje računala s umjetnom inteligencijom moglo povećati prodaju, ali tek treba vidjeti hoće do toga doista i doći. Na taj tržišni segment ciljaju novom serijom čipova Lunar Lake. 

Intelov odbor trebao bi donijeti odluku o prijedlog izvršnog direktora Pata Gelsingera o tome kako smanjiti svoje operacije u pokušaju štednje. Potencijalne opcije uključuju prodaju odjela za programibilne čipove Altera.