Qualcomm ima procesor s umjetnom inteligencijom i za jeftinije uređaje

Zadržat će neke ključne naprednije značajke Snapdragona 8 Gen 3, predstavljenog krajem prošle godine.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 18. ožujka 2024. u 13:30
📷 N.Tho.Duc (Unsplash)
N.Tho.Duc (Unsplash)

Qualcomm je predstavio Snapdragon 8s Gen 3, procesor koji bi trebao biti cjenovno pristupačnija verzija top izdanja njegove platforme za pametne telefone.

Zadržat će neke ključne naprednije značajke Snapdragona 8 Gen 3, predstavljenog krajem prošle godine, kao što su podrška za obradu generativne umjetne inteligencije na uređaju te napredne značajke vezane uz kameru i igranje.

Uređaje s ovim procesorom predstavit će već tijekom ovog mjeseca Honor, Redmi, Xiaomi i drugi proizvođači.
Platforma nudi multimodalnu podršku, što znači kako korisnici mogu stvoriti izvorni sadržaj iz izgovorenih, pisanih ili slikovnih upita u nekoliko sekundi, tvrde u Qualcommu. 

Također može modelima s do 10 milijardi parametara, omogućujući značajke kao što su virtualni pomoćnici pokretani umjetnom inteligencijom.

Tijekom Mobile World Congressa predstavili su veliki jezični model sa sedam milijardi parametara za pametni telefon s operativnim sustavom Android, kao i AI Hub – središnju lokaciju za programere za pristup resursima za aplikacije s umjetnom inteligencijom za rad na hardveru iz serije  Snapdragon.

Kamera koja stalno gleda

Istaknuta je i značajka Photo Expansion, koja omogućuje povećanje fotografije širenjem detalja izvan ruba izvorne snimke.

Funkcije kamere u ovoj platformi podržane su trostrukim 18-bitnim procesorima signala slike, što omogućava značajke trostruko snimanje videa putem HDR senzora do 36 megapiksela i snimanje fotografija s do 200 megapiksela.

Također je predviđena podrška za "stalno osjetljivu" kameru ultra male snage, koja bi trebala omogućiti iznimno brzo otključavanje prepoznavanjem lica. No, također bi bila stalno aktivna, kao što Amazonova Alexa stalno osluškuje čekajući vašu zapovijed.

Kyro, koji pokreće Snapdragon 8s Gen 3, sastoji se od jedne jezgre "Prime", jezgre Arm Cortex-X4 radnog takta 3 GHz, plus četiri jezgre Performance na do 2,8 GHz i tri jezgre Efficiency na do 2 GHz.

Cijeli sustav na čipu (SoC) se proizvodi pomoću TSMC-ovog 4-nm procesnog čvora.

Također ima Qualcommov Hexagon neuronski procesor te grafički čip Adreno, koji može pokretati sliku razlučivosti do 4K na zaslonu na uređaju i do 8K na vanjskom zaslonu, kao kod Snapdragona 8 Gen 3.

U zvučnike je ugrađena tehnologija Aqstic Speaker Max, koja bi trebala smanjiti distorziju pri reprodukciji velike glasnoće izravno sa zvučnika uređaja.

Za povezivost je zadužen podsustav Snapdragon X70 5G Modem-RF, što bi trebalo omogućiti maksimalnu brzinu preuzimanja od 5 gigabita po sekundi na mrežama 5G.

Za Wi-Fi ima podsustav FastConnect 7800, s podrškom za Wi-Fi 7, mogućnost korištenja opsega od 6 GHz, 5 GHz i 2,4 GHz i vršnom brzinom do 5,8 Gbit/s.