Intel i AMD okupljaju saveznike protiv Arma

Broadcom, Dell Technologies, Lenovo Group i Oracle suosnivači su savjetodavne skupine koja bi trebala osigurati funkcioniranje softvera na Intelovim i AMD-ovim čipovima.

Mreža subota, 19. listopada 2024. u 07:00
📷 Nicolas Foster (Pexels)
Nicolas Foster (Pexels)

Intel i Advanced Micro Devices (AMD) formirat će savjetodavnu skupinu kako bi osigurali funkcioniranje softvera na njihovim čipovima, odgovarajući na sve veći izazov Arm Holdingsa.

Intel je izumio računalnu arhitekturu x86, tehnologiju koja već 40 godina pokreće svjetska prijenosna računala, osobna računala i web poslužitelje podatkovnih centara. AMD licencira tehnologiju od Intela i također proizvodi čipove koristeći x86, natječući se izravno s Intelom prema dugotrajnoj pravnoj nagodbi.

Ali, tržišni udio obiju tvrtki smanjio je Arm, koji licencira konkurentsku arhitekturu  dizajnerima čipova za prijenosna računala kao što su Apple i Qualcomm, kao i tvrtkama kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet, koje ga koriste u podatkovnim centrima. 

Dio Armovog uspona temelji se na odredbi iz njegovih ugovora, prema kojoj svi njegovi čipovi mogu pokretati sav njegov softver, bez obzira na to tko je napravio čip. Nasuprot tome, Intel i AMD koriste istu temeljnu x86 tehnologiju u svojim čipovima, ali softver se ponekad mora prilagoditi kako bi radio u svim njihovim ponudama. 

Savjetodavna skupina koju Intel i AMD formiraju trebala bi to promijeniti. Uz njih, u radu skupine sudjelovat će Broadcom, Dell Technologies, Lenovo Group i Oracle kao članovi osnivači.

Grupa će okupiti hardverske i softverske tvrtke kako bi dobili tehničke informacije za "bitne funkcije i značajke" za Intelove i AMD-ove čipove kako bi bili sigurni da su "dosljedni i kompatibilni" u nizu namjena.

Glavni izvršni direktor Intela Pat Gelsinger uvjeren je kako je x86 tehnologiju moguće lako prilagoditi za korištenje u, primjerice, novim prijenosnim računalima sa značajkama umjetne inteligencije. Očekuje kako će x86 proći kroz razdoblje prilagodbe, proširenja i skalabilnosti s mogućnostima koje umjetna inteligencija donosi.