Intel ARM-u: Hvala, ali nismo na prodaju

Britanska tvrtka za proizvodnju čipova nije izrazila interes za Intelove proizvodne operacije. Zasad nisu poznate nikakve financijske pojedinosti.

Mreža četvrtak, 3. listopada 2024. u 06:05
📷 Christian Wiediger (Unsplash)
Christian Wiediger (Unsplash)

Arm Holdings obratio se Intelu s prijedlogom potencijalnog preuzimanja odjela za proizvode te tvrtke. Rečeno im je kako taj dio tvrtke nije na prodaju. 

Britanska tvrtka za proizvodnju čipova nije izrazila interes za Intelove proizvodne operacije. Zasad nisu poznate nikakve financijske pojedinosti, kao ni jesu li pregovori obustavljeni ili još traju. 

Nekoć dominantna sila u proizvodnji čipova, Intel je lidersku poziciju s vremenom bio prisiljen prepustiti tajvanskom rivalu TSMC-u. Nisu uspjeli proizvesti široko traženi čip za zadovoljavanje potreba generativne umjetne inteligencije u usponu. Na tome su kapitalizirali Nvidia i AMD.

Qualcomm se također obratio Intelu kako bi istražio potencijalnu akviziciju posrnulog proizvođača čipova.

Intel pokušava preokrenuti svoje poslovanje usredotočujući se na procesore za umjetnu inteligenciju i podižući ugovornu proizvodnju čipova, poznatu kao ljevaonica. Tvrtka planira pauzirati izgradnju tvornica u Poljskoj i Njemačkoj te smanjiti svoje nekretnine.