Digital Realty ima novu tehnologiju hlađenja čipova tekućinom

Tehnologija je odgovor na izazove upravljanja radnim opterećenjima visoke gustoće, posebno u području umjetne inteligencije i aplikacija s velikim brojem podataka.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 1. srpnja 2024. u 06:05
📷 Digital Realty
Digital Realty

Digital Realty, globalni pružatelj rješenja za podatkovne centre, kolokacije i međusobno povezivanje neovisnih o računalnom oblaku i operatoru, predstavio je tehnologiju izravnog hlađenja čipova tekućinom. 

Tehnologija je odgovor na izazove upravljanja radnim opterećenjima visoke gustoće, posebno u području umjetne inteligencije i aplikacija s velikim brojem podataka.

Temeljena na standardiziranoj ponudi kolokacije visoke gustoće, uvodi izravno hlađenje tekućinom (direct liquid cooling, DLC), dovodeći tekućinu za hlađenje izravno u infrastrukturu korisnika. 

Ovaj pristup omogućuje tvrtkama implementaciju konfiguracija visoke gustoće unutar zajedničkog okruženja, u neposrednoj blizini oblaka, kao i pružatelja mrežnih i usluga umjetne inteligencije, dok se prilagođava različitim potrebama pojedinačnih instalacija. 

Ključne značajke uključuju mogućnost korištenja širokog raspona mehaničkih rješenja, kao što su izmjenjivači topline na stražnjim vratima (rear-door heat exchangers, RDHx) i DLC, što omogućuje učinkovito upravljanje gustoćama snage u rasponu od 30 do 150 kilovata po serverskom ormaru, ali i više od toga. 

Kombinacija RDHx-a s DLC-om udvostručuje gustoće snage koje mogu biti podržane.

Mogućnosti implementacije dostupne su u 170 podatkovnih centara Digital Realtyja diljem svijeta, s planovima za proširenje podrške na dodatne lokacije i iskorištavanje postojeće infrastrukture. 

"Ponuda kolokacije visoke gustoće tvrtke Digital Realty predstavlja idealno rješenje za značajno ubrzanje vremena do postizanja vrijednosti za ovakve organizacije, dok se izbjegava potreba za dugotrajnim i skupim kapitalnim projektima za izgradnju ili rekonstrukciju novih kapaciteta", rekao je Sean Graham, direktor istraživanja za oblak i rubne trendove data centara u tvrtki IDC.