ByteDance priprema umjetnu inteligenciju samo za Huaweijeve čipove

Osim Huaweijevih, ByteDance je jedan od najvećih kupaca Nvidijinog čipa H20, a i jedan su najvećih korisnika Microsoftovih usluga za Nvidijine čipove dostupne putem računalstva u oblaku.

Mreža nedjelja, 6. listopada 2024. u 07:10
📷 Claudio Schwarz (Unsplash)
Claudio Schwarz (Unsplash)

TikTokova matična tvrtka ByteDance planira razviti model umjetne inteligencije prvenstveno obučen na čipovima tvrtke Huawei Technologies.

Sljedeći korak ByteDancea u utrci umjetne inteligencije je korištenje Huaweijevog čipa Ascend 910B za treniranje velikih jezičnih modela umjetne inteligencije. U planu je i novi model, za koji zasad nije poznato hoće li koristiti Huaweijeve čipove.

ByteDance već koristi Ascend 910B, primarno za računalno manje intenzivne zadatke zaključivanja, što uključuje već obučene modele umjetne inteligencije koje se koristi za predviđanja.

Sposobnost i složenost novog modela, mjerena računalnim parametrima, bit će manje nego u ByteDanceovom postojećem modelu Doubao. ByteDance je ove godine naručio više od 100.000 čipova Ascend 910B, ali je od srpnja primio manje od 30.000.

Ograničena ponuda i ograničena računalna snaga u usporedbi s Nvidijinim čipovima dostupnim u Kini spriječili su ByteDance u postavljanju vremenskog okvira za novi model.

Trenutnu tehnologiju ByteDance koristi u svom glavnom velikom jezičnom modelu, lansiranom u kolovozu 2023. i rebrendiranom u robota za brbljanje Doubao. Također je korištena u mnogim drugim aplikacijama uključujući alat za pretvaranje teksta u video Jimeng. Nedavno su predstavljena dva modela Doubao usmjerena na video.

ByteDanceov chatbot postao je jedna od najpopularnijih aplikacija u Kini s više od 10 milijuna aktivnih korisnika mjesečno.

Osim Huaweijevih, ByteDance je jedan od najvećih kupaca Nvidijinog čipa H20, a i jedan su najvećih korisnika Microsoftovih usluga za Nvidijine čipove dostupne putem računalstva u oblaku. Prošle su godine izdvojili dvije milijarde američkih dolara za kupovinu Nvidijinih čipova.