5G čip za siromašne

Qualcomm je najavio Snapdragon 4s Gen 2. Čip početne razine ima za cilj učiniti 5G dostupnim za 2,8 milijardi korisnika pametnih telefona na siromašnijim tržištima kao Indija i Latinska Amerika

Mreža nedjelja, 4. kolovoza 2024. u 11:05

Proizvođači se u posljednje vrijeme bore da privuku kupce telefona s značajkama u Indiji, drugom najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona, prvenstveno zbog nedostatka 5G modela u cjenovnom segmentu ispod 100 američkih dolara.

Prema IDC-u, ovaj početni segment na indijskom tržištu pametnih telefona pao je za 14% na godišnjoj razini na 15% udjela, s 5,1 milijun isporučenih pametnih telefona u prvom tromjesečju (Q1 2024). Kineski Xiaomi i spin-off brend Poco i dalje vode u segmentu. Sveukupno, tržište pametnih telefona u zemlji poraslo je 11% u odnosu na prethodnu godinu na 34 milijuna, kojim dominira segment od 200 do 400 dolara.

Qualcomm ovim novim čipom želi popuniti prazninu u segmentu početnih pametnih telefona. Xiaomi će lansirati svoj prvi uređaj temeljen na 4s Gen 2 u Indiji kasnije ove godine, potvrdio je proizvođač čipova za TechCrunch.

TechCrunch je nedavno izvijestio da indijski telekomunikacijski div Jio istražuje razvoj 5G telefona s značajkama, budući da milijuni korisnika u zemlji ne nadograđuju na pametne telefone.

Snapdragon 4s Gen 2 čip je ograničena verzija Snapdragona 4 Gen 2, koji je lansiran u lipnju prošle godine. Temeljen na 4nm procesnoj tehnologiji, novi čip uključuje osmojezgreni Kryo CPU, koji se sastoji od dvije jezgre performansi koje podržavaju radni takt do 2 GHz i šest jezgri učinkovitosti do 1,8 GHz.

Snapdragon 4s Gen 2 također nema podršku za 5G mreže u nesamostalnom načinu postavljanja 5G, koji je trenutno široko rasprostranjen i omogućuje telekomunikacijskim tvrtkama da ponude povezivanje velike brzine koristeći svoja postojeća mrežna sredstva. Umjesto toga, novi čip podržava povezivanje putem samostalne implementacije 5G.