Squarespace prodan za 6,6 mlrd. USD, izlazi s burze kapitala

Anthony Casalena će ostati na funkcijama izvršnog direktora i predsjednika odbora, kao i jedan od najvećih pojedinačnih dioničara. 

Mreža utorak, 14. svibnja 2024. u 06:10
📷 Daniel Thomas (Unsplash)
Daniel Thomas (Unsplash)

Alat za izgradnju web odredišta Squarespace bit će delistiran s tržišta kapitala nakon što ga za 6,6 milijardi američkih dolara u gotovini preuzme britanska tvrtka Permira.. 

Squarespace je 2004. godine pokrenuo njegov dosadašnji glavni izvršni direktor Anthony Casalena.

Najpoznatiji je po no-code platformi osmišljenoj kako bi pomogla malim i srednjim poduzećima i slobodnim profesijama u izradi web stranica, blogova i internetskih trgovina. 

Uključuje prilagodljive predloške i sučelje koje korisnici mogu konfigurirati povlačenjem i ispuštanjem različitih elemenata.

Nedugo nakon što je prikupio 300 milijuna USD investicija, uz procjenjenu tržišnu vrijednost od 10 mlrd. USD, Squarespace je podnio zahtjev za uvrštavanje u kotaciju Njujorške burze. 

Sredinom 2021. dostigao najveću vrijednost od osam mlrd. USD. U mjesecima koji su uslijedili, procjena vrijednosti tvrtke počela je padati, sve do dvije mlrd. USD 2022. godine. Tijekom ove godine se vratila na više od pet mlrd. USD

Val izlazaka s burzi kapitala

Permira će dioničarima Squarespacea ponuditi 44 USD po dionici, što predstavlja premiju od 29 posto na prosječnu cijenu trgovanja u 90 dana i premiju od 15 posto na cijenu zatvaranja u petak (10. svibnja 2024.).

Casalena će nakon akvizicije ostati na funkcijama izvršnog direktora i predsjednika odbora, kao i jedan od najvećih pojedinačnih dioničara. 

Squarespace je zadnja u nizu u zadnje vrijeme delistiranih tvrtki.

Thoma Bravo je privatizirao tvrtku za kibernetičku sigurnost Darktrace u ugovoru vrijednom pet mlrd. USD, nedugo nakon sličnog dogovora o preuzimanju softverske tvrtke Everbridge za 1,8 mlrd. USD

Vista Equity je prošli mjesec mjesec objavila planove za kupnju platforme za optimizaciju prihoda Model N za 1,25 mlrd. USD, dok je EQT Private Capital Asia kupio tvrtku za API i softver za upravljanje identitetom WSO2 za više od 600 mil. USD.

Permira je, skupa s Hellman & Friedmanom, kupila 2022. Zendesk za 10,2 mlrd. USD, kao i Mimecast za 5,8 mlrd. USD godinu dana prije.

Prije manje od dva tjedna stekli su većinski udio u BioCatchu, tvrtki za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u Tel Avivu koja koristi umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi pomogla klijentima poput banaka da prate ponašanje korisnika na mreži kako bi utvrdili je li osoba pravi ili potencijalni prevarant.

Squarespace je prvi put prošle godine premašio milijardu dolara prihoda. Investitorima je zanimljiv zbog ulaganja u generativnu umjetnu inteligenciju.