OpenAI u shoppingu, kupili startup bivših inženjera iz Meta Platforms

Rockset gradi baze podataka pretraživanja i analitike u stvarnom vremenu. Prošle su godine dobili investiciju vrijednu 105 milijuna američkih dolara.

Miroslav Wranka utorak, 2. srpnja 2024. u 11:05
📷 Shantanu Kumar (Pexels)
Shantanu Kumar (Pexels)

Uz podršku Microsofta, OpenAI je kupio startup za pretraživanje i analitiku baze podataka Rockset kako bi osigurao bolju infrastrukturu za svoje poslovne proizvode.

Financijska vrijednost transakcije nije otkrivena, no nagađa se kako ju je OpenAI platio svojim dionicama, čime je postavio vrijednost Rockseta na nekoliko stotina milijuna američkih dolara

To je jedno od najvećih preuzimanja u brzorastućem segmentu umjetne inteligencije. Prema posljednjim procjenama, OpenAI je vrijedio 86 milijardi USD.

Rockset, koji su osnovali bivši inženjeri tvrtke Meta Platforms, gradi baze podataka pretraživanja i analitike u stvarnom vremenu. Radi najviše u područjima korištenja umjetne inteligencije u aplikacijama za robote za brbljanje te otkrivanja anomalija.

Uz potporu Greylocka, Sequoie i ogranka Hewlett Packard Enterprisea koji se bavi rizičnim ulaganjima, Rockset je prošle godine prikupio 105 mil. USD investicija.

Tim te tvrtke postat će dio OpenAI-ja, a njihova tehnologija bi trebala pokretati infrastrukturu poslovnih proizvoda proizvođača ChatGPT-ja.

Rocksetova stručnost u obradi podataka u stvarnom vremenu i vektorskom pretraživanju trebala bi poboljšati sposobnost OpenAI-ja za brzi pristup i analizu ogromnih količina informacija, što bi moglo dovesti do bržih i točnijih odgovora.