Projektori - Ricohovi laserski projektori za hibridne sastanke

Ricoh je predstavio seriju projektora i prijenosnih monitora za hibridne sastanke. Uz dodirne OLED monitore, okosnicu čine laserski projektori naprednih funkcionalnosti za razne prostore i namjene

R.I. četvrtak, 20. lipnja 2024. u 07:00
RICOH PJ WUL5860 laserski je projektor sa svjetlinom od 4000 cd/m2, kompaktnih dimenzija i s očekivanim trajanjem izvora svjetla od 20.000 radnih sati
RICOH PJ WUL5860 laserski je projektor sa svjetlinom od 4000 cd/m2, kompaktnih dimenzija i s očekivanim trajanjem izvora svjetla od 20.000 radnih sati

Ricoh,  poznato ime u svijetu projektora, predstavio je novu kategoriju proizvoda koju su nazvali "Pametni uređaji za sastanke". Radna mjesta promijenila su se nakon pandemije, i dok potpuno remote način rada nije zaživio u najširim krugovima, ipak se dogodio veliki pomak. Hibridni način rada postaje sve značajniji; 70% zaposlenih želi takvu opciju, a čak 66% globalnih tvrtki planiraju prijeći na taj model.

Kako bi se u potpunosti ostvarila jednaka ili bolja produktivnost u izmijenjenim uvjetima, potrebna su i nova tehnološka rješenja. Ricoh je stoga upravo za takve izazove osmislio niz uređaja koji olakšavaju poslovanje, a unutar kategorije Smart Meeting Devices, ističu se prijenosni monitori, koji su lagani, brzi, omogućuju kolaboraciju i imaju naprednu OLED tehnologiju. Zatim, tu su laserski projektori s dugim trajanjem izvora svjetlosti, visokom svjetlinom i naprednim mogućnostima podešavanja.

Veličina dijagonale podešava se jednostavno na kotačiću, i na udaljenosti od sedam metara može biti 300 inča
Veličina dijagonale podešava se jednostavno na kotačiću, i na udaljenosti od sedam metara može biti 300 inča

Kompaktni laserski projektor WUL5860

Ideja iza tih pametnih uređaja jest poboljšati učinkovitost sastanaka, olakšati suradnju i komunikaciju te dobiti ukupno bolje iskustvo. Jedno od rješenja koje smo i sami isprobali jest kompaktni laserski projektor WUL 5860, koji veličinom i masom omogućuje lako prenošenje i brzi setup, a posebno se ističe prilagodljivošću u manjim prostorijama. Masa projektora od 4,3 kilograma i relativno kompaktne dimenzije omogućili su nam prenošenje u ruksaku za veće laptope. Prilagodljivost je jedna od ključnih karakteristika, pa je ovaj model prigodan za male sobe za sastanke, moguće ga je koristiti sa stola, s kolica za projektore ili ga se može instalirati na strop. Mi smo ga instalirali na radni stol i za manje od minute spojili laptop preko HDMI-ja, raširili na maksimalnu dijagonalu i pogledali nekoliko prezentacija.

U odnosu na konkurentne modele, ističe se višom razlučivosti od 1.920 x 1.200 piksela i omjerom stranica od 16:10, kako bi se što bolje prilagodio formatu modernih prijenosnih računala. Može reproducirati ulazne signale različitih razlučivosti, uključujući i 4K izvore. Isprobali smo i Netflix na velikom formatu, vrativši se zaostacima posljednje sezone serije "Stranger Things". Iako mu to nije primarna namjena, i dalje je iskustvo gledanja na ogromnoj dijagonali s projektora sjajno. Kako se radi o laserskom modelu, prisutna je visoka svjetlina od 4.000 ANSI lumena, čime se i u uredima s direktnom izloženošću vanjskog svjetla može osigurati potpuna vidljivost slike.

Jedna od glavnih prednosti laserskih modela je brzi setup te pokretanje u sekundama, a dodatni benefit je dugo trajanje, s preko 20.000 radnih sati, što je ogroman iskorak u odnosu na standardne projektore i njihove žarulje.

Straga se nalaze sučelja od kojih izdvajamo dva HDMI-a, USB A, ali i VGA te audiopriključke
Straga se nalaze sučelja od kojih izdvajamo dva HDMI-a, USB A, ali i VGA te audiopriključke

Zaslon do 300"

Prilagodljivost je jedna od najvažnijih karakteristika čitave linije, pa tako modeli WUL5860 i WXL5869 omogućuju dijagonalu ekrana od 30" do maksimalnih čak 300". Od priključaka, tu su HDMI 2.0 i HDMI 1.4, USB-C, VGA ulaz, LAN priključak, audio ulaz i izlaz te utor za mikrofon. Još imamo i USB Type-A port te D-Sub (VGA) priključak za računalo.

Osim preko tipki smještenih na vrhu projektora, tim uređajem moguće je upravljati i pomoću malog, crnog, praktičnog daljinskog upravljača, koji ima opcije korekcije keystonea. Projektor nudi pomicanje leće i korekciju četiri kuta, a moguće ga je koristiti i u instalacijama od 360°.

Osim toga, ima IP6X dizajn, koji ga čini otpornim na prašinu, s potpuno zatvorenim optičkim motorom i bez potrebe za filterima, a cijena je na domaćem tržištu 1734,09 eura za jači model WUL5860, te 1586,80 eura za WXL5860.

Short-throw modeli

Osim spomenutih kompaktnih projektora, Ricoh je predstavio i dva laserska modela, koji omogućuju projekciju iz blizine. Radi se o modelima WUL5A50 i WUL5A40ST, koji donose i nešto zaobljeniji dizajn. Uz svjetlinu od 5.200 ANSI lumena i LCD procesora slike, i ti modeli omogućuju 20.000 sati rada, a moguće je dobiti 60" sliku s manje od 60 centimetara. Omogućen je vertikalni pomak leće od 60°. Ti modeli idealni su za male prostorije, pri čemu je osigurana kvaliteta i svjetlina slike uz napredne prilagodbe.

Nešto snažniji model PJ WUL6760, sa snagom od 6.000 ANSI lumena, namijenjen je srednje velikim ili specijaliziranim okruženjima. Laserska svjetlina i 3LCD tehnologija omogućuju iznimnu dijagonalu od 300 inča s udaljenosti od 12,89 metara, te sliku od 60" s manje od 1,6 metara. Uz očekivano trajanje korištenja od 20.000 sati, taj višenamjenski model omogućuje 29% horizontalnog i 60% vertikalnog pomaka.

Dodatni OLED monitor, osim što proširuje radno mjesto laptopa, u slučaju modela 150BW i 150 omogućuje i bolje kolaboracije na sastancima
Dodatni OLED monitor, osim što proširuje radno mjesto laptopa, u slučaju modela 150BW i 150 omogućuje i bolje kolaboracije na sastancima

High-end projektori i monitori

Nova serija pametnih poslovnih uređaja nije zanemarila ni high-end segment, namijenjen većim instalacijama. U toj kategoriji predstavljeni su PJ WUL6690, WUL6680 i WUL6670. Ti laserski modeli imaju raspon svjetline od 7.200 do čak 9.600 cd/m2, a mogu se kombinirati, kako bi napravili iznimno velike projekcije.

Omogućuju 55% vertikalnoga i 25% horizontalnog pomaka leće. S Ricohovim modelima za velike prostore moguće je projicirati na zaobljene površine.

Hibridno radno mjesto znači da će digitalnom nomadu, ili kolegi koji je dio tjedna odlučio raditi u prirodi, ponekad zatrebati dodatni monitor. Osim što će proširiti radni prostor laptopa na 15,6-inčni dodatni ekran, Ricoh je zamislio da se prijenosni monitori 150 i 150BW koriste kao dodirni ekrani, za bolje suradnje na videopozivima.

Oba touchscreena podržavaju deset dodirnih točaka i mogu se koristiti s opcionalnim stylusom. Radi se o OLED zaslonima, koji imaju visok kontrast i odlične kutove gledanja te razlučivost od 1.920x1.080 piksela. Uz ugrađeni stalak, moguće ih je koristiti u više načina rada, uključujući u polegnutom (za pisanje) ili kao klasični monitor.

Noviteti s ICC9 konferencije

Osim ranije predstavljenih uređaja, u sklopu SMD (Smart meeting devices) kategorije proizvoda stiže nekoliko noviteta. Na ICC9 (The 9th Information Capture Conference, Dubai) konferenciji nedavno je predstavljen 360 Meeting Hub, odnosno kamera za videokonferencije koja se automatski okreće prema govorniku.

Najesen projektor s više od 10.000 cd/m2

Tu su i dva nova projektora koji će obogatiti ponudu, a radi se o RICOH 4K UST projektoru, koji očekujemo na policama trgovina u jesen 2024. godine, te RICOH projektor sa snagom osvjetljenja većom od 10.000 cd/m2. Taj model iz high-end ponude predstavljen je također na ICC9 konferenciji. U najavi je i RICOH PJ Monitoring & Setting App, softver koji omogućuje upravljanje s do 100 projektora.

RICOH PJ WUL 5860
Razlučivost 1.920 x 1.200 (16:9)
Tehnologija prikaza DLP s laserskim izvorom svjetlosti
Svjetlina žarulje 4.000 ANSI lumena (sve boje)
Dijagonala Do 300 inča
Videoulazi HDMI 2.0, HDMI 1.4, Mini D-SUB, RJ45, USB A
Izlazi za zvuk 3,5 mm
Mrežna povezivost Ethernet (10/100)
Dimenzije i masa 337 x 265 x 108 mm, 4,5 kg
Cijena 1.734,09 eura
Mreza 7 / 2024 srpanj 2024.