Kriminalci i nasilnici masovno zlorabe Bluetooth i GPS trackere

Preporučene su izmjene zakona kako bi se ograničilo prodaju uređaja za praćenje, uključujući zabranu prodaje za nezakonite aplikacije i promicanje primjenjivosti uređaja u takve svrhe.

Miroslav Wranka petak, 28. lipnja 2024. u 06:05
📷 Czapp Árpád (Pexels)
Czapp Árpád (Pexels)

Projekt Hakea, kojeg je provela organizacija Crime Commission u australskoj državi Novi Južni Wales, otkrio je kako je za 100 najvećih kupaca uređaja za praćenje dva puta vjerojatnije kako su dobili zabranu pristupa nekoj osobi, odnosno 2,4 puta vjerojatnije kako su poznati po teškim kaznenim djelima i kaznenim djelima organiziranog kriminala.

Studija je obuhvatila potrošačke GPS i Bluetooth trackere kao što su Apple AirTags, Samsung Smart Tags i Tiles. Ukupno je riječ o 5.163 trackera, koje je kupilo 3.147 kupaca u 4.176 transakcija. 

Među njima je bilo:

  • 37 posto kupaca poznatih policiji zbog kriminalnog ponašanja;
  • 15 posto kupaca poznatih policiji zbog umiješanosti u aktivnosti ozbiljnog i organiziranog kriminala;
  • 25 posto kupaca s poviješću obiteljskog nasilja;
  • 126 kupaca uhićenih i optuženih zbog nasilja.

Istraživanje je također dovelo do otkrića tri policiji do tada nepoznate organizacije koje se bave distribucijom droge. 

Poveznica s obiteljskim nasiljem

Uređaji su korišteni u u najmanje 20 nasilnih činova, uključujući tri ubojstva, tri planirana ili pokušaja ubojstva, jednu pucnjavu iz vozila, tri otmice, pet planiranih ili pokušaja otmica, jednu invaziju na dom i četiri planirane ili pokušaje nasilne krađe droge od 2016. godine.

Od 96 počinitelja optuženih za nezakonitu upotrebu uređaja za praćenje između 2010. i 2023., 79 optuženo za nasilje u obitelji. 

Magnetski GPS uređaji za praćenje bili su najčešći uređaji koje je koristilo 96 prekršitelja (31 događaj), dok su Bluetooth uređaji za praćenje korišteni su u 16 slučajeva.

Počinitelji su razmjerno često obavještavali žrtvu kako koriste uređaj za praćenje kako bi prikupio informacije o njihovoj novoj adresi ili novom partneru, ili su namjeravali upotrijebiti podatke o lokaciji kako bi ocrnio žrtvu na sudu ili unutar svojih društvenih krugova .

Gotovo 25 posto kupaca identificiranih u studiji zabilježeno je kao osoba od interesa u barem jednom događaju obiteljskog nasilja. Od toga je 169 evidentirano kao osoba koja je moguće sudjelovala u pet ili više događaja nasilja u obitelji, a 80 ih je evidentirano u deset ili više događaja.

Studija je također otkrila vezu između sudjelovanja u organiziranom kriminalu i korištenja tragača kod kuće.

Preporučene su izmjene zakona kako bi se ograničilo prodaju uređaja za praćenje, uključujući zabranu prodaje za nezakonite aplikacije i promicanje primjenjivosti uređaja u takve svrhe.