Diskografi od Verizona traže 2,6 mlrd. USD zbog kršenja autorskih prava

Među spornim naslovima su pjesme izvođača kao što su Elvis Presley, Matchbox Twenty, Goo Goo Dolls i Brandy, u rasponu od Sama Cooka do Wiz Khalife.

Mreža nedjelja, 28. srpnja 2024. u 07:10
📷 Andrea Piacquadio (Pexels)
Andrea Piacquadio (Pexels)

Velike diskografske kuće - uključujući UMG Recordings, Warner Music i Sony Music - podnijele su tužbu protiv Verizona zbog toga što namjerno ignorira kršenja autorskih prava radi zarade.

Potražuju odštetu zbog kršenja zakona Digital Millennium Copyright Act (DCMA) u iznosu do 150 tisuća američkih dolara po pojedinoj pjesmi. Kako ih je ukupno 17.335, iznos bi se mogao popeti do 2,6 milijardi USD

Među spornim naslovima su pjesme izvođača kao što su Elvis Presley, Matchbox Twenty, Goo Goo Dolls i Brandy, u rasponu od Sama Cooka do Wiz Khalife.

Diskografi tvrde kako su Verizonu od 2020. godine poslali blizu 350 tisuća obavijesti o kršenju prava i kako ih je ta tvrtka ignorirala jer ljudi koji ilegalno dijele datoteke plaćaju više za bržu i bolju internetsku uslugu.

Izostanak odgovarajuće reakcije i sankcija navodno je ohrabrio prekršitelje na korištenje Verizonovih usluga, navedeno je u tužbi. Od suda je zatražena maksimalna kazna za svaku pjesmu s popisa i plaćanje odvjetničkih naknada. 

Slične tužbe dosad nisu bile uspješne. YouTube se od Viacomovih optužbi obranio tvrdnjom kako ispunjava zakonske uvjete za sigurnu luku, dok je presuda protiv Cox Communicationsa teška milijardu dolara poništena u žalbenom postupku. Sud je ocijenio kako taj pružatelj usluga pristupa internetu nije profitirao ignorirajući glazbeno piratstvo.