DT dobio tužbu protiv Mete uz naknadu od 20 milijuna eura

Regionalni sud u Kölnu potvrdio je tužbu Deutsche Telekoma (DT) zbog spora oko tranzita IP-a s Metom, naloživši toj društvenoj mreži da plati oko 20 milijuna eura

Mreža ponedjeljak, 20. svibnja 2024. u 06:05
📷 Deutche Telekom
Deutche Telekom

Time je Deutsche Telekom postigao je prvi uspjeh u sporu s američkom informatičkom grupom Meta oko plaćanja internetskog prometa. Regionalni sud u Kölnu prihvatio je tužbu DT-a prema kojoj je Meta morala platiti 20 milijuna eura za pružanje privatnih interkonekcija unatoč raskidu ugovora. Nakon raskida, Meta je "nastavila koristiti privatne interkonekcije koje je osigurao tužitelj, iako bi bilo moguće prekinuti vezu preko privatnih interkonekcija ", navodi se u presudi od 14. svibnja 2024. godine.

Pozadina postupka je spor između dviju tvrtki oko pružanja pristupa internetu. Meta podružnica Edge Network Services sa sjedištem u Irskoj postigla je sporazum o IP tranzitu s Telekom Deutschland GmbH sredinom ožujka 2010. godine. U tu je svrhu Telekom Deutschland GmbH nedavno osigurao 24 privatna interkonekta s 50 priključaka i brzinom prijenosa podataka od 5.000 Gb/s na 7 lokacija za ekskluzivno korištenje meta usluga Facebooka, Instagrama i Whatsappa. Za to je Meta plaćala naknadu ovisno o propusnosti od oko 5,8 milijuna eura godišnje. 

📷 Wikimedia
Wikimedia

Iz Mete su isticali kako plaćaju previše – oko 5,8 milijuna eura godišnje – i tražili značajan popust – prema neslužbenim informacijama 40%. DT je bi spreman na popust  od 16 posto, no Meta je odlučila raskinuti ugovor no nastavila je slati promet u telekom mrežu. Naime, Meta je nastavila slati promet "za dobrobit potrošača i društva općenito" dok se ne postigne novi sporazum. Budući da je Meta nastavila slati promet u DT mrežu na temelju peeringa bez obračuna, telekom je na kraju tužio društvenu mrežu. 

Regionalni sud u Bonnu proglasio se nenadležnim te je predmet proslijedio Regionalnom sudu u Kölnu. Sud u Kölnu presudio je u korist Deutche Telekoma.

Sud je presudio da je Meta implicitno sklopila ugovor s DT-om nastavivši slati svoj promet nakon priopćenja novih uvjeta od strane DT-a. Sud je dodao da Meta ne može naknadno proglasiti raskid s jedne strane i nastaviti koristiti uslugu s druge strane. Zaključeno je da bi takav raskid bio u suprotnosti sa stvarnim ponašanjem. 

Meta je reagirala na presudu sugerirajući da i dalje smatra zahtjeve DT-a neutemeljenima te da ispituje sve pravne mogućnosti. Očekuje se da će Meta uložiti žalbu, što bi moglo dovesti slučaj do Višeg regionalnog suda u Düsseldorfu i možda kasnije do Saveznog suda pravde – što znači da bi konačna odluka mogla trajati godinama.